PSY_Symposium_LeefstijlalsMedicijn_head_large.jpg

Symposium Leefstijl als Medicijn bij Diabetes | een kwestie van gedrag

Op woensdag 23 november 2022 organiseert de faculteit Psychologie in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation het symposium 'Leefstijl als Medicijn bij Diabetes'. Locatie is het sfeervolle Royal Theater te Heerlen. Het wordt een exclusieve bijeenkomst met een uitdagend programma voor professionals die het verschil willen en kunnen maken in de zorg rondom leefstijl en mensen met diabetes.

Tijdens het symposium delen we vanuit de gedragswetenschappen kennis en inzichten over leefstijl en diabetes. Prof. dr. Erik Scherder zal de middag openen en ons op zijn onnavolgbare wijze meenemen in het belang van bewegen op het functioneren van ons brein. Prof. dr. Ingrid Steenhuis legt uit waarom het zo moeilijk is om gezond gedrag vol te houden. En laat je inspireren door de verhalen en ervaringen van mensen met diabetes, zorgverleners en deskundige gasten uit het publiek. Ontmoeten, delen en van elkaar leren. Wat werkt en wat niet? Je gaat naar huis met waardevolle kennis en praktische tips.

Een kwestie van gedrag

Het belang van gezond leven was al evident en is de afgelopen jaren nog duidelijker geworden. Een gezondere leefstijl bleek immers te beschermen tegen een risicovol verloop van Covid. We wisten al dat een gezonde leefstijl chronische ziekten als diabetes in bepaalde gevallen voorkomen of zelfs tot stilstand brengen. Meer bewegen, gezondere voeding, minder stress en goed slapen. Over het belang zijn we het met z’n allen eens. Maar het ook echt realiseren? Dat is nog niet zo simpel.

  • Is een gezondere leefstijl bij diabetes wel een persoonlijke keuze… of toch beter op doktersrecept?
  • Hoe bereik en overtuig je die kwetsbaardere groep om deel te nemen aan gezonde leefstijlinterventies?
  • Welke processen zijn eigenlijk van invloed op ons gedrag en gezondheid en welke rol speelt onze omgeving?
  • Hoe kan je het beste aansluiten bij de mogelijkheden van jouw patiënten?
  • Hoe ga je hier als zorgprofessional begripvol mee om en wat heb jij nodig?

Om deze en meer vragen te beantwoorden helpt het om vanuit verschillende invalshoeken naar dit thema te kijken. Ook jouw mening willen we graag horen.

Voor wie?

Het symposium Leefstijl als Medicijn bij Diabetes | een kwestie van gedrag is interessant voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg van mensen met diabetes: (huis)artsen, medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, praktijkondersteuners en leefstijlcoaches.

Er is plek voor maximaal 80 gasten. Zo is er volop ruimte voor ieders inbreng. We nemen de bijeenkomst ook als 'tv-programma' op. Dit programma delen we later onder een breder publiek en voor diverse onderwijsdoeleinden.

Aanmelden

Je bent van harte welkom op woensdag 23 november 2022 in Royal Theater Heerlen aan het Stationsplein 5. Om 13.30 uur gaan de deuren open voor de ontvangst, om 14.00 uur begint het programma en om 17.00 uur sluiten we af. Aanmelden is gratis en kan via het aanmeldformulier.