PSY_Leefstijlalsmedicijn_head_large.jpg
Programma
Het voorlopig programma ziet er als volgt uit:
14.00 uur Opening
Door dagvoorzitter Marjan Nijkamp (universitair docent Gezondheidspsychologie Open Universiteit) en presentator Bas van de Goor (directeur Bas van de Goor Foundation)
14.05 - 14.30 uur

Experts en ervaringsdeskundigen aan het woord
Diabetes type 2 wordt gezien als een chronische ziekte die alleen maar erger wordt, maar uit recent onderzoek blijkt in bepaalde gevallen dit type diabetes wel een omkeerbare ziekte. Hierbij is er steeds meer bewijs dat laat zien dat leefstijl veel invloed kan hebben. Met als gevolg dat je de medicatie kunt verminderen of dat je er zelfs helemaal mee kunt stoppen. Ook voor diabetes type 1 geldt dat een gezondere leefstijl veel uitmaakt; het kan de hoeveelheid benodigde insuline verminderen of complicaties voorkomen. Waar staan we nu in de wetenschap? Wat kunnen we ondernemen om mensen met diabetes te ondersteunen bij de gezondere leefstijl?

Sprekers: onder anderen Bas van de Goor en prof. dr. dr. Erik Scherder 
Prof. dr. dr. Erik Scherder legt uit dat de begeerte voor ongezonde snacks diep verankerd is in ons brein en we gelukkig onze hersenen wel kunnen trainen om blijer te worden van de gezondere keuzes.

(meer info over sprekers volgt)

14.30 - 15.00 uur Keuzesessies ronde 1
15.00 - 15.15 uur Koffiepauze / Intermezzo
15.15 - 15.45 uur Keuzesessies ronde 2
15.45 - 16.00 uur Einde programma virtuele classroom, korte ervaringsgerichte oefening voor het publiek
16.00 - 16.25 uur Discussie
Live vanuit de studio wordt de discussie voortgezet. Aan tafel Bas van de Goor, praktijkondersteuner huisarts Manja Schroen en Marjan Nijkamp.
16.25 uur Afsluiting
Take home message: Wat zijn de belangrijkste nieuwe inzichten van vandaag? Waar moeten we vooral mee aan de slag, in de praktijk en in kennisontwikkeling? Presentator Marjan Nijkamp praat na met Bas van de Goor (live) en Prof. dr. Erik Scherder (opgenomen videoportret).