null Lezing: De geschiedenis van heroïne in Nederland: meer dan een wit verhaal

CW_GemmaBlok_LezingHeroine_head_large.jpg
Samenleving
Lezing: De geschiedenis van heroïne in Nederland: meer dan een wit verhaal
Op 7 juli 2020 geeft Gemma Blok, hoogleraar Moderne geschiedenis bij de Open Universiteit, een lezing over de geschiedenis van heroïne in Nederland. Daarin focust ze met name op de diversiteit binnen de Nederlandse heroïnescene. De lezing sluit aan op de popup fototentoonstelling Dutch Drug Stories in de Vrijplaats in Amsterdam.

Gebruikersplekken

Gemma Blok is hoogleraar moderne geschiedenis aan de Open Universiteit. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van verslavingszorg en middelengebruik. Op 7 juli presenteert ze samen met twee studenten een kaart van Amsterdamse gebruikersplekken in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Aan de hand hiervan belichten ze de historische achtergrond van de fototentoonstelling georganiseerd door Poppi, het museum over drugs in Amsterdam.

Culturele diversiteit

Aan de hand van enkele significante plekken gaan ze in op de culturele diversiteit binnen de toenmalige scene van heroïnegebruikers. Die bestond – in het jargon van toen – uit een mengelmoes van ‘culturele rebellen’ en een ‘zwerfgroep van Surinaamse gebruikers’. Hoe zat het eigenlijk met ‘wit’ en ‘zwart’ in deze vroege drugsgeschiedenis?

De lezing vindt plaats op 7 juli 2020 om 19.00 uur in het Vrijpaleis in Amsterdam. Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Poppi.