null Lezing Let’s get together Levenslooppsychologie: To be or not to be?

PSY_Levensloop_head_large.jpg
Geluk
Lezing Let’s get together Levenslooppsychologie: To be or not to be?
Ieder mens wil mentaal groeien. Maar word je door groei meer jezelf? En word je er gelukkiger van? Hoe werkt dat dan? Nele Jacobs en haar team onderzochten het. Ze presenteren de resultaten tijdens de gratis online Get Together Levensloopspychologie op zaterdag 29 oktober 2022.

Piramide van Maslow

Bijna een eeuw geleden schreef onderzoeker Abraham Maslow zijn motivatietheorie. Hij beschreef daarin de vijf universele behoeften van de mens. Bevrediging van primaire biologische behoeften (eten, lucht en water), bestaanszekerheid (veiligheid en bescherming), verbinding met anderen en (zelf)waardering zetten de deur open naar zelfactualisatie. Zelfactualisatie, de mate waarin iemand authentiek is, is dus een primaire behoefte van ieder mens. Hoe verhoudt zelfactualisatie zich tot de wens om mentaal te groeien?

Word je er gelukkiger van?

Wat is het verband tussen het streven naar persoonlijke groei, zelfactualisatie en welbevinden? Dat onderzocht Nele Jacobs, hoogleraar Levenslooppsychologie met haar team. Ze deed haar onderzoek bij een grote groep van individuen uit de algemene bevolking. 462 personen werkten eraan mee. Gemiddeld waren ze 45 jaar oud. 68% van de deelnemers waren vrouwen. Jacobs en haar collega’s stelden vast dat zowel de persoonlijke groei-intentie (het actief en intentioneel bezig zijn met persoonlijke groei), als de mate van zelfactualisatie gepaard gaan met meer welbevinden. Dus het streven, het werken aan persoonlijke groei hangt samen met ons welbevinden. Maar ook de realisatie van die groei, in termen van het gevoel onszelf te kunnen zijn en ons potentieel te kunnen benutten.

Hoe komt dat?

In een tweede studie, een longitudinaal onderzoek, probeerden de onderzoekers meer zicht te krijgen op een mogelijk werkingsmechanisme. Dit keer deden 492 personen mee, gemiddelde leeftijd was 45 jaar, 71% waren vrouwen. Zij werden langere tijd gevolgd. De Broaden-and-Build theorie stelt dat positieve emoties zoals vreugde en trots ervoor zorgen dat onze gedachten en ons gedragsrepertoire verbreed worden. Of met andere woorden, positieve emoties kunnen zorgen voor een mogelijkheid tot groei. De resultaten van deze studie bevestigen dit: meer positieve emoties gaan gepaard met meer zelfactualisatie, waarbij vervolgens meer zelfactualisatie gepaard gaat met meer welbevinden. Het ervaren van positieve emoties creëert dus mogelijk een context waarin iemand zichzelf kan zijn en zijn uniciteit tot uiting kan laten komen, en dat is bevorderlijk voor het welbevinden.

Ofschoon meer onderzoek nodig is, geven deze studies alvast een eerste inkijk in de rol die zelfactualisatie speelt bij onze mentale gezondheid en hoe die zelfactualisatie gestimuleerd kan worden.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten? Of wil je over dit onderwerp van gedachten wisselen met het team Levenslooppsychologie? Meld je aan voor de gratis online Get Together Levenslooppsychologie op zaterdag 29 oktober, van 13.00 - 15.30uur.