null Lezing over de tapuit in Nederland en het belang van ecologisch veldonderzoek

NW_Natura2000_15055_head_large.jpg
Duurzaamheid
Lezing over de tapuit in Nederland en het belang van ecologisch veldonderzoek
Op zaterdag 18 mei 2019 vindt de themadag Milieu plaats in studiecentrum Utrecht. Onderdeel van de dag is een lezing van Herman van Oosten over 'De tapuit in Nederland: het belang van ecologisch veldonderzoek voor formuleren van effectief beleid en beheer'. De lezing is toegankelijk voor studenten en andere geïnteresseerden.

Over de lezing

De tapuit is een zangvogel die nog maar op een paar plaatsen in Nederland broedt. In zijn lezing zal Herman in gaan op de verschillende factoren die een rol spelen bij de achteruitgang van de tapuit in Nederland, zoals het veranderende duinlandschap, de neerslag van stikstof en dioxines en predatie van nesten. Zijn kennis is gebaseerd op jarenlang intensief veldwerk in de duinen van Noord-Holland waar hij een van de laatste populaties van ons land uitgebreid heeft gevolgd. Hij zal in zijn lezing ook aandacht besteden aan het opzetten en uitvoeren van ecologisch onderzoek en de vele zaken die daarbij een rol spelen. In die zin is de lezing ook een pleidooi voor het belang van gedegen veldwerk als basis om de verandering van de Nederlandse natuur beter te begrijpen en op basis daarvan effectief beleid en beheer te formuleren.

Over Herman van Oosten

Herman van Oosten is bioloog, eigenaar van Oenanthe Ecologie en auteur van het boek De tapuit, uitgegeven in de bekende vogelboekenserie van uitgeverij Atlas Contact.

Praktische informatie

  • 11.40 - 12.00 uur - Inloop met koffie/thee voor studenten die met middagprogramma meedoen
  • 12.00 - 13.30 uur - Lezing 'De tapuit in Nederland: het belang van ecologisch veldonderzoek voor formuleren van effectief beleid en beheer' door dr. Herman van Oosten
  • 13.30 - 14.00 uur - Lunch

Locatie: Open Universiteit, studiecentrum Utrecht, Vondellaan 202, 3521 GZ Utrecht, tel. 030-2511827.
Kom je niet met openbaar vervoer dan kun je proberen om mee te rijden met anderen via de ANWB of BlaBlaCar.

Aanmelden

U kunt zich voor deze themadag aanmelden t/m 16 mei 2019 door het aanmeldformulier in te vullen.
Deelname aan de dag is gratis, inclusief lunch (wel graag afmelden bij verhindering).