Master Kunst- en cultuurwetenschappen
-
Cultuurwetenschappen
-
Deeltijd
-
60 EC
-
Nederlands
-
Master of Arts (MA)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Verkort je studie met vrijstellingen
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
4e plaats beste opleiding volgens de NSE 2024!
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Kunst en cultuur studeren aan de Open Universiteit betekent …
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- doorstromen van hbo naar wo met een premaster
- internationaal erkende universitaire titel Master of Arts (MA)
De samenleving heeft behoefte aan specialisten die een wezenlijk verschil maken. Daarom leren we je binnen de opleiding Kunst- en cultuurwetenschappen culturele en maatschappelijke kwesties te analyseren met een wetenschappelijke blik zodat je een scherpe opinie kunt vormen. Vervolgens krijg je de tools aangereikt om zélf een actieve bijdrage aan discussies rond deze vraagstukken.
Je krijgt bijvoorbeeld inzicht in de gevolgen van digitalisering op de culturele dynamiek, waardoor je kunt inspelen op de hedendaagse verschuivingen in de kunsten, cultuur en maatschappij. Je maakt kennis met het concept interculturaliteit, leert dit toe te passen op diversiteits- en inclusiebeleid in zowel de publieke als de private sector, en ontwikkelt strategieën om valkuilen te vermijden. Je wordt je bewust van de kracht van collectieve beeldvorming. Je exploreert hoe we door de tijd heen nadenken over een leefbare toekomst. Daarbij word je getraind in het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Bovendien leer je de resultaten van dergelijk onderzoek toe te passen in een professionele context en te vertalen in begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Of je nu wordt gedreven door ervaringen uit het werkveld (cultuur- of erfgoedsector, gezondheidsdomein, onderwijs of beleidssector) of persoonlijke interesse, de mastertracks van de opleiding Kunst- en cultuurwetenschappen van de Open Universiteit bieden theoretische, praktische en kritische handvatten voor een interdisciplinaire en open houding. Die brede basis en open blik neem je mee in je dagelijks handelen.
Opbouw
Bijna alle cursussen hebben een vast startmoment. Alleen de cursus Cultuurwetenschappen in de publieke arena is variabel, met deze cursus kun je elk moment starten. In het jaarrooster zie je wanneer een cursus is ingepland en wordt begeleid. Voor de afronding van de master (onderzoeksplan en de masterscriptie) kun je zelf bepalen wanneer je begint.
De mastertrack Kunst, cultuur en samenleving biedt een breed cultuurwetenschappelijk perspectief en leert je je vraagstukken op het gebied van de kunsten en cultureel erfgoed te analyseren en scherp te stellen. Enerzijds leer je onderwerpen te plaatsen in een brede culturele context, anderzijds reflecteer je kritisch op de culturele aannames die aan maatschappelijke debatten ten grondslag liggen. Met behulp van concepten uit de filosofie, kunst- en cultuurgeschiedenis en letterkunde verdiep je zo je inzicht in kunst, cultuur en samenleving.
Deze mastertrack bereidt je voor om op een wetenschappelijk onderbouwde en verantwoordelijke wijze te reflecteren op diversiteit en inclusie en de daaruit voortvloeiende veranderingsprocessen. Hierbij hanteer je een brede definitie van diversiteit, waarbij het zowel gaat om gender, seksuele en etnische identiteit, maar ook om neurodiversiteit, psychische problematiek en sociale klasse. Het begrijpen van dergelijke vraagstukken vereist een intersectionele aanpak, waarbij wordt onderzocht hoe verschillende sociale verschillen en ongelijkheden elkaar overlappen en samenhangen.
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Je kunt zelf kiezen hoeveel cursussen je per jaar volgt. Om je te helpen met je planning zijn er temposchema’s beschikbaar. Maak daarvoor met onze studieadviseur een planning op maat. Samen bekijk je jouw meest ideale studietraject, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie.
Begeleiding
Tentaminering
Digitale omgeving
Studiecentra
Starten
De opleiding start in september en februari. Een adviesgesprek aanvragen kan het hele jaar.
Toelating
Vrijstelling
Collegegeld
Bij de Open Universiteit betaal je collegegeld per studiepunt en niet per collegejaar. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van je vooropleiding en nationaliteit. Bereken zelf je kosten.
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.