Master Onderwijswetenschappen
-
Onderwijswetenschappen
-
Voltijd/deeltijd
-
60 EC
-
Nederlands
-
Master of Science (MSc)
-
september/februari
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Verkort je studie met vrijstellingen
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Beste opleiding volgens de NSE 2024!
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Onderwijswetenschappen studeren aan de Open Universiteit betekent …
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, academisch studeren
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- doorstromen van hbo naar wo met een premaster
- internationaal erkende universitaire titel Master of Science (MSc)
De master richt zich op het onderwijs vanuit een onderzoeks- en ontwerpperspectief en is competentie- en productgericht. Tijdens de studie werk je aan concrete opdrachten. Je kunt ook zelf projecten (na goedkeuring door de begeleider) inbrengen, die je bijvoorbeeld in de eigen werksituatie kunt uitvoeren.
Opzet
Je geeft zelf richting aan de studie door een gedegen oriëntatie op enkele relevante onderwijskundige thema's. Ben je geïnteresseerd in de rol van technologie bij leren, dan kun je kiezen voor de technologische variant. In de gebonden keuze kies je dan voor Onderwijs ontwerpen en innoveren met ICT. In de vervolgcursussen kiest voor meer technologische aspecten van het domein, zoals digitaal toetsen, de rol van learning analytics of het ontwerpen van serious games. Je leert de mogelijkheden van technologie in het onderwijs op waarde te schatten, daarmee gepaard gaande ethische dilemma’s te onderbouwen en onderwijsontwerpen met gebruik van technologie uit te werken.
Tijdens de opleiding kijk je naar onderwijs vanuit de leersituatie die leerlingen en studenten wordt aangeboden. Over elke leerervaring, les, cursus, stage of opleiding wordt van tevoren nagedacht en worden relevante vragen gesteld als: Om wat voor ‘lerenden’ gaat het? Waar bevinden die zich? Wat kunnen en weten ze wel en wat niet? Wat kan beter? Wat willen we bereiken? Wat is ons onderwijskundig concept? Hoe vertalen we dat? Wat wordt er van de docenten verwacht? Hoe gaan we dat invoeren? Uiteindelijk gaat het om het creëren van een optimale leeromgeving.
In de master kijk je vanuit twee perspectieven: het ontwerp- en het onderzoeksperspectief. Immers, een goede ontwerpoplossing vraagt ook om gedegen onderzoek. Tijdens je leerproces maak je allerlei producten en voer je diverse onderzoeken uit in je eigen werkomgeving of bij een ander instituut. Je treedt toe tot een gemeenschap van studenten, wetenschappers, onderzoekers en ontwerpers die elkaar op allerlei plekken en via allerlei kanalen ontmoeten. En bouw je jouw netwerk voor nu en de toekomst steeds verder op. Daarbij vertaal je problemen uit de beroepspraktijk naar onderzoekbare vragen ten behoeve van verdere kennis- en praxisontwikkeling en maak je onderzoeksvragen empirisch onderzoekbaar, werk je een onderzoeksmethodiek uit en voer je het onderzoek uit. Je lost ontwerpvraagstukken op, rekening houdend met implementatie en evaluatie.
Je kunt ook kiezen voor een technologische variant met meer aandacht voor onderwijstechnologie. Hierbij krijg je inzicht in theorieën en actuele ontwikkelingen op het gebied van leertechnologie en hun betekenis voor het ontwerp van onderwijs. De actuele ontwikkelingen die in de cursus aan bod komen sluiten direct aan bij de belangrijkste topics van het state-of-the-art onderzoek van de faculteit, zoals learning analytics, artificial intelligence, en immersive learning.
Wil je meer weten over de inhoud, vraag dan de studiegids aan.
Opbouw
Jaarrooster
Studieduur
Academisch studeren op jouw manier
Begeleiding
Tentaminering
Digitale omgeving
Studiecentra
Starten
Starten kan in september en februari. Een adviesgesprek aanvragen kan het hele jaar via onderwijswetenschappen@ou.nl.
Toelating
Heb je dat vereiste getuigschrift niet, maar heb je wel een hbo- of andere wo-opleiding afgerond, dan kun je mogelijk worden toegelaten tot een premaster. Hiermee vul je de ontbrekende kennis aan die je nodig hebt voor het volgen van een master. Na afronding van de premaster word je toegelaten tot de masteropleiding. We adviseren je ook in dit geval een studieadvies aan te vragen.
Collegegeld
Het studiemateriaal, de begeleiding en tentamens zijn inbegrepen bij de prijs.
Levenlanglerenkrediet
Wat kun je met jouw diploma?
Diploma
Titel
Waardering
In de Nationale Studentenenquête NSE over studenttevredenheid eindigt de masteropleiding Onderwijswetenschappen opnieuw op de eerste plaats. Studenten geven de opleiding een 3.98 op 5.