null NederlandRechtsstaat.nl: blogs en wetenschappelijk commentaar op de Grondwet

ALG_UitslagITK_12075_head_large.jpg
NederlandRechtsstaat.nl: blogs en wetenschappelijk commentaar op de Grondwet
Het online platform NederlandRechtsstaat.nl is een samenwerking tussen de Open Universiteit en Tilburg University. Op de website wordt de Nederlandse Grondwet van wetenschappelijk commentaar voorzien en worden blogs gepubliceerd over actuele ontwikkelingen van de democratie en de rechtsstaat.

De website fungeert als een constitutionele dialoog die tot doel heeft een breed publiek te informeren over de uitleg van de Grondwet en de werking van de democratische rechtsstaat. Het wetenschappelijk commentaar en de blogs worden veel gelezen door juristen en andere geïnteresseerden.   De redactie bestaat uit prof. mr. dr. Ronald Janse, mr. Tom Herrenberg en mr. drs. Mirjam van Schaijk van de Open Universiteit, prof. dr. Maurice Adams van Tilburg University en mr. Eva van Vugt van de Universiteit Utrecht.

Juridische beroepspraktijk en onderwijs

NederlandRechtsstaat.nl biedt toegankelijke informatie over onze Grondwet. Vooraanstaande juristen bespreken de achtergrond en juridische betekenis van de Grondwetsartikelen. Het commentaar is uitermate geschikt voor zowel de juridische beroepspraktijk als het juridisch onderwijs. 

Blogs

Naast eigen blogs en commentaren nodigen de redacteuren van het online platform ook collega-wetenschappers uit om artikelen te schrijven over actuele onderwerpen. Wetenschappers kunnen ook spontaan een bijdrage naar de redactie sturen ter beoordeling. Inmiddels is de website uitgegroeid tot een lijvige bundeling van artikelen, achtergronden en blogs over de Grondwet en staatsrechtelijke onderwerpen. Geregeld worden er series over een bepaald thema geplaatst. Zo verscheen er in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 een veelgelezen serie ‘Verkiezingsblogs’. Deze zomer publiceert NederlandRechtsstaat.nl een serie over klassiekers van de democratische rechtsstaat.