null Nieuwe cursus Software Testen; een fraaie mix van theorie en praktijk

INF_INTUITESTBEDS2019_11472_head_large.jpg
Veiligheid
Nieuwe cursus Software Testen; een fraaie mix van theorie en praktijk
Medio 2019 bracht de vakgroep Informatica de cursus Software Testen in de markt. Centraal in deze cursus staat een cultuur van softwarekwaliteitsdenken, waarin testen centraal staat. De cursus is inmiddels een verplicht onderdeel van de bachelor Informatica.

Waarom nu deze cursus

We worden omringd door software. Van pacemaker, koelkast tot tandenborstel, het zit overal in. Steeds meer worden onze levens hierdoor bepaald en beïnvloed. Kwaliteit van software garanderen is dus van vitaal belang. Helaas is goed werkende software nog steeds niet vanzelfsprekend. Sterker nog, als we zo doorgaan zouden we weleens dichtbij een softwarekwaliteitscrisis kunnen uitkomen.

Over de opzet van de cursus

Dr. ir. Theo Ruys ontwikkelde samen met zijn collega’s van Axini en professor Tanja Vos, programmaleider bachelor Informatica het studiemateriaal. Met als resultaat theorie en practica voor het onderdeel modelgebaseerd testen met state machines. Deelnemers aan de cursus worden geleerd om te modelleren, dat wil zeggen het vastleggen van requirements en specificatie op een formele wijze die ondersteund wordt door software. Op basis van de modellen wordt vervolgens een aantal systemen volledig automatisch getest met de tools van Axini.

Tanja Vos: 'Ik ben trots dat we een cursus die geheel over testen gaat hebben toegevoegd aan de bachelor. Nu dat de eerste studenten zijn begonnen, zijn wij – Open Universiteit en Axini - benieuwd naar de feedback op het materiaal van de studenten.'

ITEA3 Testomat project

Het Europese ITEA3 Testomat project, waarin zowel de Open Universiteit als Axini deelnemen, ligt ten grondslag aan de samenwerking tussen Axini en de vakgroep Informatica. Theo Ruys: 'Het is natuurlijk een mooi effect dat uit deze samenwerking het idee ontstaat om studiemateriaal te ontwikkelen dat daadwerkelijk in de praktijk kan worden toegepast.'

Over Axini

Axini is gespecialiseerd in formele methoden en model-gebaseerde test-automatisering. Zij heeft met haar platform een uniek concept om requirements en specificaties met behulp van formele methoden vast te leggen en koppelt daaraan het unieke concept van volledig geautomatiseerd testen. Deze aanpak voorkomt fouten en herstelwerk en bevordert first-time-right. De medewerkers van Axini komen uit de formele methoden en software-engineering hoek.