null Online samenwerkend leren

DDG_SamenwerkendLeren_17567_head_large.jpg

Online samenwerkend leren

 • Your Academy
 • 1 EC
 • Taal Nederlands
 • Certificaat
 • Nieuwe startdatum nog onbekend
 • € 449,-
 • Volledig online
 • Inschrijfduur 3 maanden
 • Voor dit product gelden ingangseisen
Samenwerkend leren is een steeds meer toegepaste werkvorm zowel in face-to-face als in online settings. Het lijkt eenvoudig te organiseren. Je zet gewoon een paar studenten bij elkaar en geeft ze een groepsopdracht. Het idee daarbij is dat deze studenten taken gaan verdelen, bij elkaar komen en ieders bijdragen aan elkaar rijgen. Kortom, ze zijn productief en werken doelgericht aan de groepsopdracht. Helaas is die opzet een valkuil waarin toch menig docent in tuimelt. Docenten merken maar al te vaak dat er weinig tot niets tot stand komt, dat er meeliftgedrag is en soms ook conflicten en frustraties. In deze cursus laten we zien dat samenwerkend leren vraagt om didactische interventies om de social interactie en de kennisontwikkeling in de samenwerking producief te laten verlopen. Ook laten we zien dat wanneer we de samenwerking online organiseren dit een impact heeft op hoe de sociale interactie en kennisontwikkeling plaats vindt als direct gevolg van gemedieerde communicatie en de ontstane psychologische afstand. Het betekent dat docenten rekening moeten houden met de social presence van de studenten onderling.


Inhoud

In deze cursus maak je kennis met enkele inzichten uit onderzoek naar samenwerkenden collectief leren en wat de implicaties zijn wanneer je dit online organiseert. We gaan in op:
 • De valkuilen van (online) samenwerkend leren
 • De toepassing van de vijf basiselementen van samenwerkend leren
 • Principes van collectief leren
 • Het belang van het bezitten van academische en sociale vaardigheden bij studenten
 • De invloed van online settings op het samenwerkend leren en hoe daarop inspelen
 • De betekenis van social presence
 • Het collectieve kennisontwikkelingsproces van online 'samen leren'
Er zijn geplande online bijeenkomsten. Daaromheen kan het programma zelfstandig in eigen tempo doorlopen worden aan de hand van een online leeromgeving. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een inhoudsdeskundige docent. Je rondt de module af door het maken van een ontwerpopdracht die door de docent wordt nagekeken. Voertaal van deze module is Nederlands. Er kan wel gebruik gemaakt worden van Engelstalige literatuur en video's.

Studieduur

Studieduur is 3 weken. Studiebelasting in totaal 28 uur.

Certificering

Bij voldoende uitvoering ontvang je een certificaat.
Prof. dr. Desirée Joosten-ten Brinke

Decaan faculteit Onderwijswetenschappen

“We zien dat docenten zich in deze tijd enorm inspannen voor online onderwijs, met onze modules wordt die inspanning ook effectief”

Ingangseisen

Hbo werk- of denkniveau. Enkele jaren relevante werkervaring.

Aanmelden

Voor elke registratie bij de Open Universiteit, dient een deelnemer een gebruikersnaam aan te maken. Zo ook voor deze cursus. Wij vragen geslacht, de geboortedatum en geboorteplaats bij deze registratie, omdat wij op deze manier de gebruikersnaam aan een uniek persoon kunnen koppelen. Wij hebben deze controle ingericht voor elke vorm van aanmelding/registratie/inschrijving bij de Open Universiteit. 
 
Aanmelden is mogelijk via de rode knop 'Aanmelden' op deze pagina. 
 
Heb je nog geen inloggegevens? Registreer je dan eerst via mijnOU (rechtsboven op deze pagina) met je emailadres als gebruikersnaam en log daarna in met je geregistreerde gebruikersnaam en wachtwoord, zodat je je kunt aanmelden. Als je al een OU studentnummer hebt, dan het verzoek om dit studentnummer bij de aanmelding te vermelden, aangezien dit de toegang tot de online leeromgeving zal versnellen.

Startmoment

De voor iedereen toegankelijke gratis webinar vindt plaats op 4 februari 2021 19:00 – 20:00 uur. Op 5 februari 2021 gaat de leeromgeving open voor de betalende deelnemers en vinden de online sessies binnen deze omgeving plaats op 18 februari 2021 van 15:30 - 18:00 uur en op 25 februari 2021 van 15:00 - 18:00 uur.
 
Aanmelden voor deze module is mogelijk t/m 15 februari 2021!
Een nieuwe startdatum is nog onbekend. 
 
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van de nieuwe startdatum, geef dit dan door aan het Team Professional Programs.

Inschrijfvoorwaarden

Lees eerst onze inschrijfvoorwaarden.

Prijsinformatie

Het totaalbedrag voor de persoonlijke variant van deze module is € 449,- middels online betaling.
Dit bedrag is all-in. Er zijn dus geen bijkomende kosten en de module is vrijgesteld van BTW. 
De digitale factuur is 1 dag na aanmelding zichtbaar in 'mijnOU'. Indien aanmelding vrijdag of in het weekend plaatsvindt, dan zal de factuur vanaf dinsdag zichtbaar zijn in 'mijnOU'.
 

Fiscale aftrekbaarheid

Betaal je zelf de opleiding? Dan geldt dat opleidingskosten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Deze fiscale voordelen zorgen ervoor dat een opleiding minder hoeft te kosten. Voor particulieren geldt een maximale aftrek van € 15.000,- met een drempel van € 250,-. Kijk voor meer informatie op de site van de belastingdienst.
 
Het Levenlanglerenkrediet (LLLK) is niet van toepassing op deze opleiding.
De kortingsregeling Cursusgeld Open Universiteit (KCOU) is niet van toepassing op deze opleiding.

Extra informatie

Wil je in contact komen met het Team Professional Programs via mail, telefonisch of WhatsApp voor meer informatie, dan is dit mogelijk via de rode knop 'Contact' op deze pagina. Ook voor een groepsinschrijving of een in-company traject kun je contact met ons opnemen.