null Open Universiteit 2e van de 14 universiteiten in landelijk onderzoek studenttevredenheid NSE 2024

ALG_NSE_2024_head_large.jpg

Open Universiteit 2e van de 14 universiteiten in landelijk onderzoek studenttevredenheid NSE 2024

De Open Universiteit krijgt van haar studenten in de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2024 een algemene tevredenheidsscore van 4.06 op een schaal van 1 tot 5. Daarmee is de Open Universiteit in de NSE 2024 tweede van de 14 Nederlandse universiteiten die verenigd zijn in de Universiteiten van Nederland (UNL), net na Wageningen University die 4.12 punten behaalt. De derde plek is voor Universiteit Twente die 3.99 punten scoort. Bovendien halen drie van de zeven bachelors en vier van de twaalf masters van de Open Universiteit de hoogste tevredenheidsscores van de wo-opleidingen in hun studierichtingen. 84,5 procent van de studenten is (zeer) tevreden over het onderwijs van de Open Universiteit, het gemiddelde van alle universiteiten is 80,8 procent.

Weer topwaarderingen

Rector magnificus van de Open Universiteit prof. dr. Theo Bastiaens: 'We zijn heel blij met de hoge tevredenheidsscores die onze studenten ons onderwijs geven. Zeker omdat we afgelopen jaar zijn overgegaan naar een nieuw online leerplatform. Dat is altijd spannend. Ik ben trots op onze mensen die zich dagelijks enorm inzetten het onderwijs eigentijds, flexibel en innovatief te laten blijven. De verbeterpunten die studenten aandragen, zijn waardevol en nemen we mee in onze kwaliteitszorg.'

Hoogste tevredenheidsscores

Drie van de zeven bacheloropleidingen van de Open Universiteit oogsten de hoogste algemene tevredenheidsscore van alle universiteiten die deze studies aanbieden: Psychologie, Bedrijfskunde en Informatica. Dat geldt ook voor vier van de twaalf masters: Rechtsgeleerdheid, Psychology, Onderwijswetenschappen en Software Engineering. De bachelors Rechtsgeleerdheid en Algemene cultuurwetenschappen zijn tweede en de bachelor Informatiekunde derde van alle wo-bacheloropleidingen in deze studierichtingen. De overige bachelor- en masteropleidingen - dat zijn een bachelor en zes masters - krijgen ook een hoge waardering, maar zijn uniek: ze zijn de enige opleidingen in deze studierichtingen volgens de indeling van Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).

De studenten van de Open Universiteit waarderen de aspecten inhoud en opzet van het onderwijs, toetsing en beoordeling, en aansluiting beroepspraktijk/beroepsloopbaan zeer positief: op deze aspecten krijgen de opleidingen een top 3-notering van de 14 universiteiten.

Onafhankelijk onderzoek onder studenten

De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een jaarlijks, landelijk onderzoek onder ruim 700.000 studenten van de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Studenten geven hun oordeel over hun opleiding en universiteit of hogeschool. Het Landelijk Centrum Studiekeuze organiseert de NSE in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Hierbij wordt nauw samengewerkt met de studentenorganisaties en onderwijsinstellingen binnen het Nederlandse hoger onderwijs. Landelijk Centrum Studiekeuze is een onafhankelijke stichting die wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. De resultaten van de NSE worden gebruikt voor studiekeuzevoorlichting en zijn per opleiding te vinden op de opleidingspagina’s op de website Studiekeuze123.nl.