null Open Universiteit wordt aandeelhouder Brightlands Smart Services Campus

ALG_OU_samenwerking_Brightlands_head_large.jpg
Open Universiteit wordt aandeelhouder Brightlands Smart Services Campus
De Open Universiteit (OU) wordt per 1 januari 2022 aandeelhouder van Brightlands Smart Services Campus (BSSC) in Heerlen. De OU is de vierde aandeelhouder, naast Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en APG. De overeenkomst tussen de OU en BSSC is op 23 november 2021 ondertekend. Als aandeelhouder draagt de Open Universiteit financieel én strategisch bij aan de verdere ontwikkeling van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen.

De Open Universiteit zet met nieuwe opleidingen en onderzoekslijnen sterk in op artificial intelligence en data science. Dat sluit aan bij de activiteiten van de Brightlands Smart Services Campus gericht op digitalisering en de toepassing van data science en artificiële intelligentie in onder meer publieke dienstverlening, financiële dienstverlening duurzaamheid, onderwijs en zorg.

Innovatie

Rector magnificus Theo Bastiaens tekende namens de Open Universiteit de aandeelhoudersovereenkomst: 'Ik ben trots dat we als OU nu aandeelhouder zijn. En blij dat we het fundament van deze Brightlands Campus kunnen verbreden. We verwachten er ook veel van. Meer samenwerking en intensiever contact met de regio. En in het klimaat van open innovatie op de campus voelt de OU zich als specialist in onderwijsinnovatie bijzonder thuis.'

Co-creatie en onderzoek

De Open Universiteit is al een van de campusbewoners in Heerlen met CAROU, het Centre for Actionable Research van de Open Universiteit. Het ecosysteem van co-creatie-partners op de campus is waardevol gebleken voor de onderzoekers van CAROU. Deze onderzoeksgroep is gericht op de drie onderzoekdomeinen Data science en kunstmatige intelligentie, Sociale innovatie en datawetenschap en Business analytics.

Regio

Frank van der Duijn Schouten, interim-Collegevoorzitter: 'We zijn met ons afstandsonderwijs een landelijke universiteit, maar we voelen ons nauw verbonden met deze regio. De Open Universiteit wil een grotere rol spelen in de ontwikkeling van de kennissector en meer bijdragen aan de versterking van het economisch en sociaal-culturele klimaat in Zuid-Limburg. Door het verrijken van het ecosysteem wordt de Brightlands campus in Heerlen nog aantrekkelijker voor jonge studenten en onderzoekers en voor werkgevers in de publieke en private sector.'

Over Brightlands Smart Services Campus

Brightlands Smart Services Campus staat voor een community van 80 grote en kleine bedrijven, startups, (kennis) instellingen en organisaties waaronder APG, CBS, Accenture, Conclusion, Nationale Politie, TNO en a.s.r. Samen innoveren zij op het gebied van de inzet van Data Science en Artificial Intelligence in onder meer de publieke en financiële dienstverlening, duurzaamheid, zorg en onderwijs. De campus vormt de kern van de AI-hub Brightlands, één van de zeven Data Science en AI-hubs in Nederland. De campus biedt starters, studenten, ondernemers en onderzoekers state-of-the-art faciliteiten met schaalbare kantoorruimte, vergaderruimtes, flexibele werkplekken, datalabs, collegezalen en conferentieruimtes én een bloeiende community waar open innovatie centraal staat.


Het fotomoment na de ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst. V.l.n.r. Stephan Satijn (gedeputeerde Provincie Limburg), Theo Bastiaens (rector magnificus Open Universiteit), Nick Bos (vice-voorzitter College van bestuur Universiteit Maastricht), Astrid Boeijen (CEO Brightlands Smart Services Campus) en Jan Nijland (lid Raad van bestuur APG).

Lees ook: