null RESET empowerment-workshop voor mensen met hiv

PSY_Transgender_Zelfstigmatisering_14628_head_large.jpg
Gezondheid
RESET empowerment-workshop voor mensen met hiv
In september 2021 gaat RESET van start, een empowerment-workshop voor mensen met hiv. RESET is ontwikkeld in het kader van een onderzoek naar (zelf)stigma bij mensen die leven met hiv door de Open Universiteit, hello gorgeous, OLVG ziekenhuis, Maastricht Universiteit en de Universiteit van Aberdeen. Het programma is gefinancierd door het Aidsfonds.

Negatieve reacties op je hiv-status

Mensen die leven met hiv krijgen regelmatig te maken met negatieve reacties. Ook in Nederland. Maar mensen met hiv verwachten vaak ook negatieve reacties te krijgen of ze betrekken de negatieve denkbeelden uit de maatschappij op zichzelf. Dit zelfstigma heeft invloed op hun kwaliteit van leven, gezondheid en mate van openheid.

Programma voor mensen met hiv om zelfstigma aan te pakken

Het is belangrijk om te kijken hoe negatieve gevoelens over hiv bij mensen met hiv kunnen worden aangepakt. Op het moment zijn hier nog geen goede programma’s voor ontwikkeld. In april start een reeks empowerment-workshops. De reeks is een pilot waarbij op de achtergrond onderzocht wordt of deze effectief is in het verminderen van (zelf)stigma en het verbeteren van het welzijn van mensen met hiv.

Trainers leven zelf ook met hiv

RESET bestaat uit 3 wekelijkse sessies van 2,5 uur. De focus ligt op ervaringen delen, en tips en oefeningen rondom omgaan met negatieve gevoelens en negatieve reacties over hiv. De groepen bestaan uit maximaal 8 mensen met hiv en worden geleid door trainers van hello gorgeous, die zelf ook leven met hiv. De workshops vinden plaats in Amsterdam, op een locatie die voldoet aan de coronarichtlijnen.

Onderzoek naar effectiviteit en schaalbaarheid

Aan de workshop is een onderzoek verbonden naar de effectiviteit ervan. De inzichten die het onderzoek oplevert moet ook helpen om programma’s te ontwikkelen die op grotere schaal ingezet kunnen worden zodat meer mensen die leven met hiv hier baat bij kunnen hebben. Omwille van het onderzoek worden deelnemers na de online inschrijving ingedeeld in twee groepen en wordt een aantal vragenlijsten afgenomen. De vragen gaan over gezondheid, het leven met hiv en het omgaan met tegenslagen in het leven.

Aanmelden en vragen

Meer informatie over de workshops en het onderzoek is te vinden op de site van hello gorgeous.
Geïnteresseerden kunnen zich daar ook aanmelden.

Lees ook het interview met OU-onderzoekster Yvonne van der Kooij.