null Speciale uitgave tijdschrift na internationale workshop Open Universiteit

ALG_VeiligeStad_UrbanSafety_15139_head_large.jpg
Speciale uitgave tijdschrift na internationale workshop Open Universiteit
Het internationale open access tijdschrift Interférences litteraires/literaire interferenties gaat in het voorjaar van 2022 een volledig nummer uitgeven onder de naam 'Narratives & Climate Change'. Deze speciale uitgave is een vervolg op een gelijknamige internationale workshop die werd georganiseerd door de Open Universiteit. Het blad heeft voor de uitgave een call for papers uitgeschreven. Abstracts kunnen uiterlijk 16 april 2021 worden ingestuurd. Dr. Marieke Winkler en dr. Marjolein van Herten van de faculteit Cultuurwetenschappen zijn als redacteur verbonden aan het tijdschrift.

Klimaatverandering en het belang van verhalen

In het huidige debat over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor maatschappij en leefomgeving benadrukken wetenschappers, beleidsmakers en kunstenaars het belang van overtuigende verhalen voor een veilige, toekomstige samenleving. Vooral speculatieve verhalen waarin een mogelijke toekomst wordt verkend, spelen een belangrijke rol bij het verbeelden van en omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Aandacht voor snijvlak cultuur- en milieuwetenschappen

De speciale uitgave van het tijdschrift onderzoekt de kracht van speculatieve verhalen op het snijvlak van cultuur- en milieuwetenschappen. Onderzoekers met een focus op klimaatverandering en de kracht van verhalen worden uitgenodigd om een artikel te schrijven. Er zijn een aantal kernvragen opgesteld die terug te vinden zijn in de Engelse versie van de call for papers. Hier staat ook meer informatie over de aanmeldprocedure en de gestelde eisen.

Interférences litteraires/literaire interferenties

Interférences litteraires/literaire interferenties is een internationaal en meertalig peer reviewed online tijdschrift gewijd aan de interactie tussen literatuur en sociaal-maatschappelijke praktijken. Het nummer 'Narratives & Climate Change' waarin de artikelen worden geplaatst die voortkomen uit deze call for papers, staat gepland in het voorjaar van 2022. De workshop die eerder werd georganiseerd door de Open Universiteit over hetzelfde thema, was onderdeel van het netwerkproject Imaginaries of the Future City: Envisioning Climate Change and Technological Cityscapes Through Contemporary Speculative Fiction.

Contact

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Marjolein van Herten en Marieke Winkler via ClimateNarratives@ou.nl.