Dagboekmethode
De stoppers in het onderzoek waren allemaal mensen die zonder professionele hulp probeerden te stoppen met roken. Speciaal in dit onderzoek was dat Bolman en collega’s de stoppers intensief volgden met behulp van de Ecological Momentary Assessment (EMA) dagboekmethode. De deelnemers droegen een horloge dat op verschillende momenten van de dag een signaal afgaf. Op dat moment moesten zij in hun dagboek de tijd registreren en een aantal vragen beantwoorden. Zo konden kenmerken als zelfvertrouwen, aanwezigheid van andere rokers, stress, behoefte aan een sigaret etc op verschillende momenten van de dag gemeten worden. De proefpersonen hebben in die eerste week van de stoppoging gemiddeld 60 maal hun dagboek ingevuld.
Resultaten
Het artikel laat zien dat het voornemen om geen sigaret meer op te steken door de dag heen zwakker wordt als er rokers in de buurt zijn, als men verwacht zich beter te voelen bij het opsteken van een sigaret en het vertrouwen om het niet-roken vol te houden laag is. De kans dat men een sigaret opsteekt is, wordt ook groter in deze situaties. De studie bevestigde wel het gegeven dat in de eerste week het mislukkingspercentage hoog is: 63% van de deelnemers hield het die eerste week niet vol.
Catherine Bolman, PhD, Peter Verboon, PhD, Vivianne Thewissen, PhD, Viviane Boonen, MSc, Karin Soons, MSc, and Nele Jacobs, PhD (2017). Predicting Smoking Lapses in the First Week of Quitting: An Ecological Momentary Assessment Study, Journal of Addiction Medicine, October 2017.