null Symposium en boekpresentatie <em>Nooit meer dansen?</em> op 15 oktober 2021

ALG_SavetheDate_NooitMeerDansen_head_large.jpg
Samenleving
Symposium en boekpresentatie Nooit meer dansen? op 15 oktober 2021
De Open Universiteit presenteert de bundel Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie tijdens een symposium op vrijdag 15 oktober 2021. De coronapandemie heeft 'veiligheid' vooral tot een medisch vraagstuk gemaakt. De auteurs laten in dit boek zien dat andere aspecten van de openbare en persoonlijke veiligheid niet buiten beeld mogen vallen, willen we volgende pandemieën het hoofd kunnen bieden en beter leren 'dansen' met het virus.

Symposium en deelname

Het symposium met de boekpresentatie vindt plaats in het historisch centrum van Utrecht (In de Driehoek). Het event is voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is vanaf nu mogelijk voor zowel de livestream als aanwezigheid op locatie. Deelname op locatie gebeurt volgens de laatst geldende coronaregels.

Programma

(wijzigingen onder voorbehoud)

11.00 - 11.10 uur Welkom door Thomas Vaessens, decaan Cultuurwetenschappen Open Universiteit
11.10 - 11.20 uur Opening door Willem de Haan & Kathy Davis
11.30 - 12.30 uur Sessie 1 'Corona, privacy en de wet'
Hoe beperken de noodmaatregelen, die als gevolg van de coronapandemie door overheden zijn ingevoerd, de fundamentele vrijheden van de burger? In deze sessie wordt een kritisch licht geworpen op de consequenties van de tijdelijke wetgeving voor het recht op privacy en bewegingsvrijheid. Wat betekent het voor deze vrijheden als tijdelijkheid gaat neigen naar permanentie?
  Keynote lezing door Rob van den Hoven van Genderen + discussie
  Moderator: Jan Willem Sap
12.30 - 13.15 uur Lunchpauze
13.15 - 14.30 uur Sessie 2 'Alleen nog online zittingen? Corona en de openbaarheid van de rechtspraak'
Om besmettingen terug te dringen is er flink paal en perk gesteld aan het bijwonen van rechtszittingen door publiek en pers, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen. In deze sessie onderzoeken we welke invloed de coronamaatregelen uit de beginperiode van de pandemie hebben gehad op de openbaarheid van de rechtspraak, met name in het geval van online zittingen.
  Lezingen en rondetafelgesprek met o.a. Jacco Janssen, Judith Boeree en Marijke Malsch
14.45 - 15.00 uur Koffiepauze
15.00 - 16.15 uur Sessie 3 'Cultuur in crisistijd'
De lockdownmaatregelen hebben de culturele sector hard geraakt. Hoe zijn culturele instellingen omgegaan met de beperkende maatregelen, welke (online) initiatieven zijn ontwikkeld, hoe reageerde het publiek daarop en wat zijn de voor- en nadelen van een online cultuuraanbod? Daarover gaan we in gesprek met de Boekmanstichting, het kenniscentrum voor kunst- en cultuurbeleid.
  Lezing en rondetafelgesprek met de Boekmanstichting
  Moderator: Marieke Winkler
16.15 - 16.45 uur Voordracht door Carolijn Visser
16.45 - 17.00 uur Overhandiging boek aan Diederik Gommers
17.00 - 18.00 uur Afsluiting & borrel

Nooit meer dansen?

Nooit meer dansen? probeert de impact van de coronacrisis op de Nederlandse samenleving beter te begrijpen. Het gaat in op vragen als: kan de tango nog wel gedanst worden in de toekomst? Doen rechters ook ná de coronacrisis digitale zittingen? Welke metaforen gebruiken Rutte en De Jonge om hun maatregelen te verdedigen en kloppen ze ook? Hoe doen prostituees hun werk in de anderhalvemetersamenleving? Hoe gingen stadsbesturen in het verleden om met epidemieën en wat voor lessen vallen daaruit te leren? Hoe bieden films en romans houvast in de door corona veranderde samenleving? Het boek sluit af met een bijdrage van schrijfster Carolijn Visser.

Bestelinformatie boek

Nooit meer dansen? De veilige stad in tijden van pandemie (red. Marieke Winkler, Jan Willem Sap en Marijke Malsch) wordt uitgegeven door Boom Criminologie en is vanaf 14 oktober online te koop. Eerder verschenen in de veilige stad-reeks Orde en verwarring in de stad (2020) en De veilige stad als collectief doel (2019).