null Als mijn man een vrouw wordt, ben ik dan lesbisch?

Home_Transgender_15767_head_large.jpg

Als mijn man een vrouw wordt, ben ik dan lesbisch?

Stel je voor dat jouw partner vanavond thuiskomt met de mededeling 'Schat, ik moet je iets vertellen… Ik wil graag van geslacht veranderen'. Het zal duidelijk zijn dat de impact niet alleen groot is voor je partner, maar ook voor jou. Je weet van tevoren dat er een enorme verandering aan komt, maar nog niet hoe het zal zijn als de ander van geslacht veranderd is. Dr. Mark Hommes, docent aan de Open Universiteit en psycholoog, doet onderzoek naar de gevolgen van de transitie voor transgenders én hun omgeving. Als ervaringsdeskundige weet hij als geen ander hoe dit kan zijn.

Je raakt iemand kwijt en er komt iemand voor terug

Mark Hommes: 'Onze promovenda Eva-Marijn Stegemann en scriptiestudente Jill Lentferink hebben onderzoek gedaan naar de impact van geslachtsverandering op de naasten. Voor alle naasten - partners, ouders, kinderen - is zo’n grote verandering heel spannend. Een heel algemeen gevoel daarbij, zo blijkt uit ons onderzoek, is rouw. Je raakt iets kwijt. Mensen voelen zich vaak ambivalent over die gevoelens, want het verlies is eigenlijk wat dubbel. Je raakt iemand kwijt, maar er komt natuurlijk ook iemand anders voor terug. Iemand die nog steeds van je houdt, met wie je nog steeds een klik hebt, die misschien wel veel gelukkiger is en meer te bieden heeft dan voorheen. Dat wordt dubbelzinnig verlies genoemd en maakt vaak dat de rouw, die er toch is, moeilijker verwerkt kan worden'.

Ben ik nu lesbisch?

Daarnaast spelen bij partners nog twee specifieke zaken. Het ene is de lichamelijke aantrekkingskracht. De meeste mensen hebben een duidelijke seksuele voorkeur, of voor mannen of voor vrouwen, maar wat nu als je man een vrouw wordt of andersom? Blijft dat aspect van je relatie dan wel bestaan? Dat weet je van tevoren niet. En een tweede, heel specifiek, punt voor partners, blijkt ook uit ons onderzoek, is dat het allerlei vragen oproept over henzelf en hun relatie. 'Als mijn man een vrouw wordt, ben ik dan lesbisch?' Of 'Hoe kan het dat ik zoveel jaren met hem/haar heb geleefd zonder dit te merken?' Als de transgender diens gevoelens lang verborgen heeft gehouden, vaak goedbedoeld om de partner niet onnodig te belasten, dan kan het vertrouwen in de relatie een flinke deuk oplopen.

Transgenderstudies

Op de Open Universiteit wordt veel transgenderonderzoek gedaan. Mark licht er enkele uit. 'Samen met professor Arjan Bos hebben we enkele transgender-onderzoekslijnen lopen. We starten de onderzoeken in onderling overleg op en door mijn ervaring in de transgendergemeenschap weet ik goed welke onderwerpen daar spelen. Zo hebben we onderzocht welke factoren van invloed zijn op de emotionele en gedragsmatige houdingen ten opzichte van transgenders. Daarnaast onderzoeken we de invloed van openheid en sociale steun, de sociale - en psychologische gevolgen van (zelf)stigmatisering en de manieren waarop transgenders daarmee omgaan.

Lees het volledige interview met Mark Hommes.

Lees meer over het transgenderonderzoek bij de Open Universiteit