null Twee gratis praktijkgidsen voor effectief studeren: voor student én docent

OW_LevenLangLeren_17076_head_large.jpg
Leren
Twee gratis praktijkgidsen voor effectief studeren: voor student én docent
In september 2021 zijn twee handige praktijkgidsen verschenen om docenten én studenten te ondersteunen bij effectief studeren. Beide gidsen vormen het eindpunt van een onderzoeksproject naar het studeergedrag van studenten aan het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs). De gidsen zijn geschreven door Tine Hoof, OU-promovendus Tim Surma en emeritus hoogleraar Paul Kirschner.

Bij studenten nog te weinig inzicht in wat wel en niet werkt

Vavo-studenten (net zoals veel studenten uit het voortgezet en zelfs hoger onderwijs trouwens) zijn zich onvoldoende bewust van wat nou effectieve studeerstrategieën zijn. Dat blijkt uit praktijkonderzoek. Minder effectieve studeerstrategieën zoals herlezen zijn ook bij deze groep populair zijn. De twee boekjes Studeren met succes wil hen effectieve (meta)cognitieve strategieën aanleren om zo de slaagkansen van deze studenten te vergroten.

Studeren met succes voor studenten

Studeren met succes vertaalt de wetenschap van het studeren in twee toegankelijke boekjes. In het eerste boekje voor studenten wordt op een laagdrempelige manier uitgelegd hoe hun brein (en dat van jou en mij) leert, onthoudt en vergeet. Het legt ook uit welke studeerstrategieën effectief zijn (en vooral waarom). Tien studeerkaarten laten zien hoe ze die effectieve studeerstrategieën kunnen inzetten.

Studeren met succes voor docenten

De echte meerwaarde zit echter in de combinatie met het tweede boek: (Leer studenten) studeren met succes. Dit boekje is een handleiding voor docenten. Leren, studeren en instructie hangen immers nauw samen. Het boekje wil docenten inspireren en ondersteunen om effectieve (meta)cognitieve strategieën expliciet aan te leren in de klas.

Beide boekjes werden geschreven door een auteurstrio dat de wetenschap van het leren en studeren combineert met heel wat uren klaspraktijk: Tine Hoof, Tim Surma en prof. dr. Paul A. Kirschner. De vavo-scholengroep stelt de boekjes gratis ter beschikking. Door te klikken op onderstaande afbeeldingen kun je de pdf-versies bekijken of downloaden.

Boekomslag Studeren met succes voor studenten Boekomslag Studeren met succes voor docenten