Eenzaamheid en binge-gedrag
Dat komt naar voren uit een pilotonderzoek van masterstudente Paulien Vermij bij eerstejaarsstudenten. Ze onderzocht het verband tussen eenzaamheid en drie vormen van 'binge-gedrag' bij zeventien studenten uit deze groep. Eerstejaarsstudenten maken in korte tijd grote veranderingen mee. Naast psychologische ontwikkelingen die horen bij de overgang van adolescentie naar jongvolwassenheid, krijgen ze te maken met de overgang van voortgezet onderwijs naar een universitaire omgeving. Vaak is er ook een verhuizing naar een andere stad, met achterlating van gezinsleden en vrienden en (hopelijk) de kennismaking met nieuwe vrienden. Die overgang kan bij eerstejaarsstudenten onzekerheid en eenzaamheid veroorzaken, iets waarmee ze moeten zien om te gaan. De hypothesen van het onderzoek waren dat deze studenten mogelijk hun toevlucht nemen tot overmatig eten, series kijken en sociale media gebruiken.
ESM-onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd volgens de Experience Sampling Method (ESM). Daarbij moesten de deelnemende studenten twee weken lang elke dag tien keer een vragenlijst invullen, binnen vijftien minuten nadat ze een oproep via hun smartphone hadden ontvangen. Op die manier werd vrijwel direct vastgelegd wat deelnemers deden en hoe zich voelden. Dit type onderzoek levert in korte tijd zeer veel data op met een minimale geheugenruis.
Verdere, meer geavanceerde analyses worden momenteel uitgevoerd, om de richting van het verband te onderzoeken; dus of meer eenzaamheid zorgt voor meer binge social media gebruik of andersom meer overmatig gebruik van social media zorgt voor meer eenzaamheid. Deze analyses zijn mogelijk door de enorme hoeveelheid data die ESM oplevert, ondanks de kleine sample van zeventien mensen.