null Verkennend onderzoek in de chemseksscene

PSY_TomPlatteau_Chemseks_18978_head_large.jpg
Verkennend onderzoek in de chemseksscene
Homoseksuele seks onder invloed van drugs: voor sommige mannen is zogenaamde chemseks een spannende uitlaatklep. Maar soms leidt het tot psychische problemen en verslaving. Onderzoekers van de OU, het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en de Universiteit van Antwerpen gingen op onderzoek in de Belgische chemseksscene.

De onderzoekers interviewden twintig mannen die regelmatig aan chemseks deden om hun ervaringen in kaart te brengen. Zo ontstaan ​​er gevolgen in een verborgen wereld, die door schaamte, stigma en angst voor gevolgen vaak aan het zicht onttrokken blijft.

Soa's en psychologische problemen

Chemseks komt veel voor in België en Nederland. Mannen in de chemseks-community gebruiken drugs zoals metamfetamine ('crystal meth'), GHB/GBL, cocaïne, ecstasy en ketamine tijdens seksuele ervaringen met een of andere mannen. Ze vinden elkaar via datingapps. Chemseks wordt vaak gecombineerd met seksueel overdraagbare ziekten, waaronder hiv. Uit een eerdere studie in de regio Brussel bleek en dat meer dan een op de vier chemische problemen zoals depressie, stemmingswisselingen, paranoia, zelfmoordgedachten, slaapstoornissen, hallucinaties en relatie- en financiële problemen.

Bewust van de gevaren

In het verkennende onderzoek van onder andere Tom Platteau, bleek dat de meeste respondenten bewust waren van de risico's van chemseks. Ze proberen iets te veel te proberen, zoals voorstellen, voldoende glijmiddel meenemen, sessies zo inplannen dat er voldoende is om weer te proberen om te doen en situaties te voorkomen PrEP). wordt er ook een logboek bijgehouden van drugsinname. Er was echter ook een kleinere groep die vooral impulsief deelneemt aanchems en geen investeringen bedoeld om te nemen. Dit zijn ook de gebruikers die vaker metamfetamine ('crystal meth') gebruiken, werkloos zijn en meer dan een keer per week aan chemseks doen.

Wat als het fout gaat?

Chemseksgebruikers vinden het over het algemeen belangrijk om zorg voor elkaar te dragen: ze houden elkaar in het oog, informeren elkaar over de inname en effecten van de middelen en willen elkaar helpen als het fout loopt. Toch zich dit niet in de realiteit. Ze weten vaak niet goed wat te de als het misgaat (bijvoorbeeld bij een overdosis), en doen als gevolg van het illegale drugsgebruik. In de scene is het vaak ook niet makkelijk om eerlijke informatie te delen van vragen te stellen, door groepsdruk en onderling wantrouwen.

Behoefte aan niet-oordelende ondersteuning

Veel chemseks gebruikers niet de juiste plek om te vinden met problemen. Ze ervaren een stigma bij en hebben aan niet-oordelende ondersteuning, in een veilige omgeving, liefst anoniem. Er is ook behoefte aan een overzicht van bestaande zorgdiensten, gespecialiseerde hulp voor chemseks, betrouwbare informatie over drugs en seksuele doorverwijzing tussen zorg.

Het onderzoek is de eerste stap van het project 'Chemified' van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een mobiele app om bij het spelen van de risico's.