null Videocollege: Waarom denken we automatisch in hokjes?

PSY_Minicollege_Automatisch_Hokjesdenken_head_large.jpg

Videocollege: Waarom denken we automatisch in hokjes?

Bij de geboorte van een kind is vaak het eerste wat we willen weten: is het een jongen of een meisje? TikTokker Soraya Riem voelt zich echter niet thuis in één van de hokjes man of vrouw. Die identificeert zichzelf als non-binair. Mensen vinden dat soms lastig. Hoe komt dat? Psycholoog Mark Hommes legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken.

Waarom willen we in hokjes denken?

Ben je een jongetje of een meisje? Dat hokje blijft vaak de rest van je leven een rol spelen. Ga je naar het mannen- of vrouwentoilet? Speel je in een vrouwen- of mannenteam? Maar wat nou als je je nooit thuis hebt gevoeld in één van die twee hokjes? Soraya Riem is zo iemand en identificeert zichzelf niet als man en ook niet als vrouw, maar als non-binair. En vraagt zich af waarom mensen altijd van die willen weten of die een man of een vrouw is. In een videocollege van Universiteit van Nederland legt psycholoog Mark Hommes uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken.

Videocollege

Over Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland is een platform waar topwetenschappers een mini-college geven voor een groot publiek geven.

Eerdere colleges

Een aantal collega’s gingen Mark Hommes al voor. Op onze website vind je een overzicht van de colleges van onderzoekers bij Universiteit van Nederland.