Webinar: Slecht nieuws uit verre landen en constructieve journalistiek
Inhoud
Tijdens het webinar over slecht nieuws en constructieve journalistiek werd nagedacht over de manier waarop we ons in het Westen verhouden tot slecht nieuws uit verre landen. Hoe reageren we op beelden van menselijk leed? Waarom vinden we het menselijk leed op de ene plek erger dan op de andere? Hoe kunnen we mensen op een goede manier betrekken bij slecht nieuws uit verre landen? Hoe voorkomen we dat iedereen alleen maar moedeloos wordt en een te negatief beeld ontwikkelt over onze wereld?
Webinar terugkijken
Dr. Eline Huiberts werkt momenteel als universitair docent aan de Open Universiteit. Voordat ze werkzaam was bij de Open Universiteit was ze docent bij de Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam en coördineerde ze de opleiding Journalistiek en Media aan de UvA. Ze geeft les aan studenten op zowel MA- als BA-niveau over media, communicatie, journalistiek en cultuur.
Als onderzoeker is Eline vooral geïnteresseerd in de receptiekant van media (mediagebruikers, iedereen dus). Specifiek onderzoekt ze de manier waarop het publiek omgaat met slecht nieuws uit verre landen (mediated distant suffering). Ze onderzoekt de morele overwegingen bij het publiek en ook de emotionele reacties. Daarnaast onderzoekt ze hoe verschillende vormen van journalistiek tot verschillende reacties kunnen leiden. Op dit moment onderzoekt ze hoe constructieve journalistiek werkt in relatie tot het zien van slecht nieuws uit verre landen en of constructief nieuws omdat bij constructief nieuws de nadruk meer ligt op een positief of in ieder geval hoopvol verhaal en er oog is voor perspectief op de toekomst ('wat nu?'). Met haar interdisciplinaire aanpak en het gebruiken van meerdere methoden slaat ze graag bruggen tussen verschillende wetenschappers en disciplines. Bovendien zoekt ze altijd naar een manier om onderzoek terug te kunnen brengen naar de praktijk. Ze is geneigd te zeggen dat ze geen onderzoeker van media is, maar van mensen.
Meer cultuurwetenschappen?
In onze introductiecursus Cultuurwetenschappen ga je kennismaken met cultuurwetenschappen en studeren aan de Open Universiteit. Deze cursus gaat over de culturele perspectieven op het klimaatdebat.
De digitale transitie maakt dat we ons moeten heroriënteren ten opzichte van cultureel erfgoed. Digitale transities en de beleving van cultureel erfgoed behandelt de transitie van analoog naar digitaal cultureel erfgoed, en biedt daarbij inzicht in hoe deze digitale transitie de cultuur- en erfgoedsector transformeert.
In de cursus Cultuur, welzijn en mentale gezondheid, wordt gekeken naar depressie vanuit de cultuurwetenschappelijke hoek. In deze cursus wordt gereflecteerd op de mogelijk ziekmakende kanten van het hedendaagse moderne leven en op daaraan gerelateerde ethische vraagstukken.