null Webinar terugkijken over relatie participatie en vertrouwen in openbaar bestuur

NW_Burgerparticipatie_Vertrouwen_Openbaar_Bestuur_16931_head_large.jpg

Webinar terugkijken over relatie participatie en vertrouwen in openbaar bestuur

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, concludeert Saskia Bisschops in een onderzoek dat zij deed naar de relatie tussen burgerparticipatie en vertrouwen in openbaar bestuur. Maar wat betekenen de conclusies voor het dagelijkse werk van ambtenaren? Afgelopen maand besprak ze deze vraag - en nog vele andere - tijdens het webinar: participatie ≠ meer vertrouwen in het openbaar bestuur.

Het webinar werd georganiseerd door Zuid-Holland Academie en is onderdeel van de reeks 'Blik op bestuur'. Bisschops voerde het onderzoek 'Participatie en Vertrouwen' uit in opdracht van de Provincie Zuid-Holland, in samenwerking met Kennisknooppunt Participatie.

Kijk het webinar terug

Andere gasten

Naast Saskia Bisschops schuift ook Willeke Moerkerk van de gemeente Goeree-Overflakkee aan. Zij deelt praktijklessen uit haar gemeente. Vanuit het Kennisknooppunt Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deelt Felix Wolf zijn reflecties.

Wat kunnen ambtenaren meenemen?

Bisschops geeft in het webinar een aantal richtlijnen voor ambtenaren die binnen hun werk te maken krijgen met burgerparticipatie:

  • Denk goed na over de vraag óf je participatie wilt inzetten. Want als er geen ruimte is voor aanpassingen in de plannen en er is te weinig budget, capaciteit of kennis om participatie goed uit te voeren is het afbreukrisico groot. Het vertrouwen kan dan een stevige deuk oplopen.
  • Ook is het belangrijk om het besef te hebben dat oorzaken voor gebrek aan vertrouwen vaak ergens anders liggen, bijvoorbeeld in slechte bereikbaarheid en ingewikkelde procedures om toegang te krijgen tot hulp. Los dat op en beschouw participatie niet als een wondermiddel.

Saskia Bisschops

Saskia Bisschops is promovenda bij de vakgroep Milieuwetenschappen, faculteit Bètawetenschappen aan de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op burgerinitiatieven en burgerparticipatie.