Leven met hiv
Hiv is tegenwoordig in Nederland niet dodelijk meer. Het is een chronische aandoening geworden. Dankzij de medicijnen kunnen mensen met hiv een normaal leven hebben en oud worden. De huidige hiv behandeling kan ervoor zorgen dat het virus niet meer meetbaar is in het bloed. Dan kan hiv niet meer overgedragen worden op anderen. Vaak hebben mensen nog oude denkbeelden over hiv en reageren zij negatief op mensen met hiv. Stigmatisering kan een enorme impact op het welbevinden van mensen met hiv hebben.
Hiv en stigma
Bos en Stuttersheim onderzochten welke reacties hiv-patiënten krijgen uit hun omgeving en wat de impact hiervan is op het welbevinden. Ze vertellen over hun onderzoek in de Raadzaal in Maastricht. Dat doen ze samen met twee leden van de Hiv Vereniging Regio Limburg; zij vertellen over hun eigen ervaringen. Andere activiteiten tijdens deze Limburgse Aids Dag zijn onder andere een boekpresentatie en lezing van Hans Meex over een andere manier van geïnfecteerd raken en de impact op het leven. Een gezamenlijk diner en een bezinningsmoment in de dagkapel van Sint Servaas staan ook op het programma.
Samenwerkende organisaties
Deze dag over leven met hiv in Limburg is een gezamenlijk initiatief van de Hiv Vereniging regio Limburg, Buddyzorg Limburg, COC Limburg, Dienstbaar aan Kwaliteit van Samenleven, Universiteit Maastricht en de Open Universiteit. Het programma speelt zich af op Wereld Aids Dag, 1 december 2017, op diverse locaties in Maastricht. Iedereen is van harte welkom.