null Workshop 'De koloniale erfenis van natuurhistorische instituten in Nederland'

CW_Workshop_Artis_2018_head_large.jpg
Samenleving
Workshop 'De koloniale erfenis van natuurhistorische instituten in Nederland'
Natuurhistorische instellingen in Nederland bezitten grote collecties afkomstig uit de gehele wereld. Hoewel vlinders, kostbare stenen en dinosaurussen op het eerste oog weinig te maken hebben met Europa’s koloniale verleden, verraadt een kritische blik veel verbanden. Talloze natuurhistorische collecties zijn verworven in de voormalige Nederlandse koloniën Indonesië en Suriname of tot stand gekomen dankzij Europese koloniale netwerken. Op vrijdag 7 december 2018 vindt in de bibliotheek van Artis hierover een workshop plaats.

Koloniale herkomst en presentatie

Nederlandse etnografische musea waren de eerste musea die reflecteerden op de koloniale wortels van hun collecties. Recentelijk zijn daar (kunst)historische instellingen als het Van Abbe Museum en het Rijksmuseum bij gekomen. De aandacht voor de koloniale herkomst van natuurhistorische collecties en kennis is echter nog beperkt.

In deze workshop willen wij deze aandacht vergroten en museumprofessionals, academici en andere betrokkenen voor discussie bij elkaar brengen. Welke natuurhistorische instellingen in Nederland hebben koloniale collecties en achtergronden? Hoe begrijpen en presenteren dergelijke instellingen hun collecties uit de koloniën? Hoe is bepaalde kennis gelegitimeerd en andere kennis verworpen of zelfs onderdrukt? Hoe ziet een meer 'dekoloniaal' museum eruit? En hoe kunnen we de stemmen van mensen die (opzettelijk) vergeten zijn, hoorbaar maken in dergelijke instellingen?

Organisatie en sprekers

Sprekers zijn onder meer Tinde van Andel (Naturalis/Universiteit Leiden/Wageningen University) en Nick Shepherd (Aarhus Universitet). Een rondleiding door Artis, gericht op het koloniaal verleden van de dierentuin, is inclusief.

De dag wordt georganiseerd door Caroline Drieënhuizen (Open Universiteit) en Fenneke Sysling (Universiteit Utrecht), in samenwerking met ARTIS.

Locatie, datum en tijd

Vrijdag 7 december 2018 van 9.30 tot 17.00 uur
Artis Bibliotheek
Plantage Middenlaan 45-45A
1018 DC Amsterdam

Informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie op de website van Workshop Colonial Legacy of download het programma. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar caroline.drieenhuizen@ou.nl onder vermelding van Aanmelden workshop Colonial Legacy.