OPL_WiskundeT_12124_head_large.jpg
Basiskennis wiskunde voor informatica
Om de bacheloropleiding Informatica van de Open Universiteit succesvol te kunnen doen is het noodzakelijk dat je wiskundevoorkennis op peil is. De voorkennis is wiskunde op middelbare schoolniveau en is geen onderdeel van de opleiding.

Studenten die de opleiding Informatica willen gaan doen, wordt geadviseerd om te inventariseren welke voorkennis bekend wordt verondersteld. Het gaat daarbij om de wiskunde zoals gepresenteerd in Basiskennis wiskunde voor informatica. Deze materie wordt bekend verondersteld. Het gaat in totaal om ongeveer 250 pagina's tekst met opgaven en uitwerkingen, die - afhankelijk van hoe fris de voorkennis nog is - zo'n 50 tot 100 uur studie vereisen.

'Basiskennis wiskunde voor informatica' begint met een diagnostische toets.

  • Als je die toets zonder problemen kunt maken, dan kun je starten met de opleiding.
  • Als je de toets niet makkelijk kunt maken, dan moet de voorkennis opgefrist worden. Dat kan door het boek grondig door te nemen en de opgaven te maken. Een alternatief is een cursus Wiskunde B op VWO-niveau volgen. Bijscholing kan bijvoorbeeld bij instellingen voor volwassenenonderwijs vwo (vavo), of diverse instituten. Als je zonder voldoende wiskunde voorkennis de opleiding informatica gaat doen, dan is de kans groot dat je tegen problemen aan gaat lopen. Vermoedelijk loop je dan tegen teleurstellingen en frustraties aan.

Wiskunde is niet moeilijk, maar vereist wel inspanning en een goede voorbereiding. Als je je daaraan houdt zal het bestuderen van het boek 'Basiskennis wiskunde voor informatica' je veel opleveren.