null Afscheidsbundel Jos Pouls: <br />Uit het keurslijf

CW_Afscheidsbundel_JosPouls_head_large.jpg
Samenleving
Afscheidsbundel Jos Pouls:
Uit het keurslijf
Op 23 september 2021 verschijnt de bundel Uit het keurslijf. De moeizame strijd om de modern-christelijke kunst in Nederland, geschreven door Jos Pouls en 12 (afgestudeerde) Cultuurwetenschappers. In deze rijk geïllustreerde uitgave wordt in veertien artikelen het verhaal verteld van de ontwikkeling van de religieuze kunst en architectuur tussen 1918 en 1971, het onderwerp waarmee Jos zich de afgelopen twintig jaar als docent aan de Open Universiteit heeft beziggehouden. Met dit boek neemt Jos Pouls na 37 jaar afscheid als docent en gaat met pensioen.

Compromis tussen kerkelijke traditie en moderne kunst

In de periode 1918-1971 herrezen duizenden Nederlandse kerken en kloosters. Katholieke architecten en kunstenaars worstelden met traditionele kunstopvattingen, hun opdrachtgevers en doelgroepen. Ondertussen werd de snel oprukkende avant-garde kunst met argusogen bekeken door de kerk. Veelal werd gekozen voor een compromis tussen kerkelijke traditie en moderne kunst.

Van Amsterdamse school tot Joseph Beuys

Vrijwel alle artikelen in het boek zijn gebaseerd op onderzoek van studenten van door Pouls begeleide masterscripties. Een breed palet aan modern-christelijke kunst wordt besproken. Van de moderne glas-in-loodramen van de avant-gardekunstenaar Lodewijk Schelfhout in de kapel van de voormalige Hilversumse kweekschool tot de gereformeerde Oosterkerk in het Friese Kollum waar zowel de invloed van de Amsterdamse School als de Groningse kunstenaars van De Ploeg is terug te zien. Ook de christelijke schilderijen van Jan Sluijters en het bijzondere Aktion im Moor van Joseph Beuys uit 1971 in de Peel.

Over Jos Pouls

Dr. Jos Pouls is kunst- en cultuurhistoricus. Hij werkte tot augustus 2021 als universitair docent kunstgeschiedenis aan de Open Universiteit. Uit het keurslijf wordt uitgegeven door WBooks in Zwolle, in samenwerking met de Open Universiteit. Het boek is vanaf 23 september 2021 verkrijgbaar.