Sociale acceptatie
Mensen hebben een fundamentele behoefte aan sociale acceptatie en interpersoonlijke relaties. Als deze behoefte niet vervuld wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor hun psychologisch welbevinden. Centraal in het onderzoek van deze leerstoel staat de relatie tussen sociale verbondenheid (of het gebrek daaraan) en psychopathologie.
Stigmatisering en eenzaamheid
Belangrijke onderzoeksthema’s binnen deze leerstoel zijn stigmatisering, zelfwaardering en eenzaamheid. Groepen als mensen met hiv, transgenders of mensen met psychische klachten krijgen dikwijls te maken met stigmatiserende reacties. Dit gebrek aan sociale acceptatie kan tot psychische klachten leiden. Eenzaamheid kan beschouwd worden als een subjectief tekort aan sociale verbondenheid en is een grote risicofactor voor depressie. De leerstoel onderzoekt de relatie tussen deze onderwerpen en de psychische klachten die mensen erdoor krijgen. Daarnaast worden interventies ontwikkeld om deze problemen te voorkomen of te reduceren.
Over Arjan Bos
Arjan Bos (Epe, 1970) studeerde sociale psychologie aan de Vrije Universiteit om vervolgens te promoveren aan Universiteit Maastricht. In 2000 trad hij in dienst bij de Open Universiteit als universitair docent, een functie die hij vanaf 2005 een aantal jaar combineerde met een aanstelling bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tussen 2009 en 2011 was hij als universitair docent werkzaam bij de Universiteit Maastricht. In 2011 werd hij aangesteld bij de Open Universiteit als universitair hoofddocent en dan nu met ingang van 1 december 2017 als hoogleraar Klinische Psychologie. Zijn onderzoek is gericht op stigmatisering van diverse groepen, zoals mensen met hiv, transgenders en mensen met psychische klachten. Daarnaast doet hij onderzoek naar zelfwaardering bij kinderen en adolescenten. De komende jaren zal hij samen met andere collega’s van de Open Universiteit eveneens onderzoek gaan doen naar eenzaamheid.