Beurs voor onderzoek naar inzet AI bij behandeling gezichtsverlamming
Het onderzoeksproject heeft als titel: Healing Mirror: Enabling Biofeedback for Blended Care of Facial Paralysis using Generative AI.
Generatieve AI
Gezichtsverlamming beïnvloedt de gezichtsspieren. Op dit moment vindt diagnose en behandeling plaats met behulp van subjectieve methoden. Die vereisen frequente klinische bezoeken. Iren gaat onderzoeken of generatieve AI in dit proces kan worden gebruikt. Een voorbeeld van generatieve AI is de technologie achter 'deepfakes', waarbij de gezichtskenmerken van één persoon overtuigend vervangen kunnen worden door die van een ander. Iren: 'Deze technologie wordt vaak als controversieel gezien vanwege het potentieel voor misbruik bij het creëren van misleidende beelden en video's. Dit project laat juist een verantwoordelijke en nuttige toepassing van deepfake-technologie zien, waarmee de positieve mogelijkheden ervan worden belicht.'
Healing mirror
Door deepfake-reconstructies van gezonde gezichtsuitdrukkingen te maken, biedt deze aanpak een objectieve, kwantitatieve methode voor monitoring en behandeling. Iren: 'De hypothese is dat real-time interactie van patiënten met hun deepfake gezicht, waarbij verlamde spieren bewegen, het biofeedbackmechanisme activeert. Het werkt als een soort spiegel met een gezonde versie van je gezicht. Dit kan de behandeling effectiever maken'. Dit onderzoek kan generatieve AI breder toepasbaar maken in fysiologische zorg. Daarnaast kan deze manier van diagnose en behandeling, die voornamelijk uit thuiszorg bestaat, de belasting van het zorgsysteem verminderen.
Spin-off
Zijn project ontstond als een spin-off van een eerder onderzoeksinitiatief, Facegame, een spel dat is ontworpen om individuen te helpen hun vaardigheden in gezichtsuitdrukkingen en de interpretatie daarvan te verbeteren. In samenwerking met een blended care bedrijf dat gespecialiseerd is in zorg voor mensen met een beroerte, zal het projectteam een proof-of-concept systeem ontwikkelen en evaluaties uitvoeren met specialisten bij de behandeling van gezichtsverlamming en hun cliënten.
Deniz Iren
Dr. Deniz Iren is binnen de faculteit Bètawetenschappen verbonden aan de vakgroep Informatiekunde. Binnen de Open Universiteit heeft hij de cursussen Data Analytics en Data Science CPP ontwikkeld. Zijn onderzoek richt zich op artificial intelligence en affective computing. Iren ontving in 2023 een Comenius Teaching Fellow beurs voor onderzoek naar het gebruik van AI en Augmented Reality in een pedagogisch model voor adaptief leren. Hij is tevens hoofdonderzoeker van verschillende onderzoeksprojecten.
Open Competitie ENW
Binnen de Open Competitie ENW kunnen onderzoekers individueel of in samenwerking onderzoeksvoorstellen indienen voor nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek op de onderzoeksterreinen van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW). Dit subsidieprogramma staat open voor onderzoeksvoorstellen met een vraagstelling in het (grens)gebied van aardwetenschappen, astronomie, chemie, informatica, levenswetenschappen, natuurkunde en wiskunde.