Genomineerden bekend voor de Wetenschapsprijs 2024
Genomineerden
De genomineerden voor de Wetenschapsprijs 2024 zijn:
Sibo Rugwiza Kanobana (faculteit Cultuurwetenschappen):
In zijn onderzoek focust Sibo op de analyse van zowel interacties, discours, als cultuurproducties – zoals literatuur, muziek en film – en verkent hij hoe via taal en culturele praktijken, ideologische kaders worden uitgedragen of juist uitgedaagd. Zo probeert hij bij te dragen aan een beter begrip van maatschappelijke vraagstukken die samenhangen met diversiteit, identiteit, migratie, milieu, geopolitiek, klimaat, communicatie en discriminatie.
Jesse Heyninck ( faculteit Bètawetenschappen):
Jesse heeft bijdragen geleverd aan verschillende deeldomeinen van de kunstmatige intelligentie en de filosofische logica, zoals bijvoorbeeld formele argumentatie, formele modellen van revisie, deontische logica, logisch programmeren en niet-monotoon redeneren. Zijn werk omvat zowel fundamenteel onderzoek in de kunstmatige intelligentie, alsook toepassingen van dit fundamenteel onderzoek, zoals het ontwerp van debuggers gericht op KI-leken en verklaringstools voor logische programma's.
Anna Berlee (faculteit Rechtswetenschappen):
Haar onderzoek heeft betrekking op het spanningsveld tussen enerzijds het belang van openbare informatie en het verder verwerken van informatie, en anderzijds het recht op privacy en gegevensbescherming. Ze heeft in haar onderzoek in het bijzonder aandacht voor de gevaren van opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie voor de bescherming van de privacy, maar ook voor de kansen die die technologieën bieden om die privacy juist te beschermen.
Pieter Rohrbach (faculteit Psychologie):
Hij is gepromoveerd op het thema van e-mental health bij eetstoornissen. Een thema dat duidelijke maatschappelijke relevantie heeft vanwege de doelgroep en natuurlijk ook de ontwikkelingen op het gebied van technologische toepassingen binnen de zorg. Momenteel richt hij zich vanuit de gelden uit de sectorplannen op de menselijke factor binnen technologie.
Kristof Struyfs (faculteit Managementwetenschappen):
Zijn academische werk omvat de impact van het emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU Emissions Trading System ETS) op de strategieën en waarde van bedrijven. Gezien de status van het EU ETS als wereldwijde koploper op het gebied van klimaatbeleid, biedt zijn onderzoek waardevolle inzichten voor managers, beleidsmakers (China heeft bijvoorbeeld onlangs een ETS geïmplementeerd) en andere betrokken belanghebbenden over de hele wereld.
Criteria
Bij de keuze voor een winnaar van de Wetenschapsprijs 2024 wordt gelet op de volgende criteria:
- Omvang en kwaliteit onderzoeksproductie
- Breedte van het onderzoeksveld (scope)
- Maatschappelijke relevantie
- Publicitaire aandacht voor het onderzoek
- De betekenis van het onderzoek voor de Open Universiteit als wetenschappelijke instelling
- De mate van internationale oriëntatie
- Erkenning buiten de Open Universiteit c.q. gebleken waardering door peers
- Activiteiten/ prestaties als (co)promotor c.q. als begeleider van junior onderzoekers
Jury
De jury wordt gevormd door de rector magnificus (voorzitter) en de coördinatoren onderzoek van de faculteiten.
Uitreiking
Tijdens de dies natalis op donderdag 26 september 2024 wordt de winnaar bekendgemaakt. De Wetenschapsprijs bestaat uit een oorkonde, een beeldje en een cheque van 3.000 euro, te besteden aan onderzoek.