null Gezond blijven na kanker met blended care

PSY_BlendedCare_19782_head_large.jpg
Gezond blijven na kanker met blended care
Voor mensen die kanker hebben gehad is een gezonde leefstijl extra belangrijk. Het door de Open Universiteit ontwikkelde zelfhulpprogramma Kanker Nazorg Wijzer helpt daarbij, maar de gebruiker moet er dan wel zelfstandig mee aan de slag. Onderzoekers van de Open Universiteit bekijken nu of een combinatie met face-to-face ondersteuning van de huisarts nóg beter werkt.

Na kanker ervaren veel mensen ernstige vermoeidheid of stemmingsklachten. Om weer fit te worden en gezond te blijven is een gezonde leefstijl na kanker ontzettend belangrijk. Maar gezonde leefgewoontes vasthouden is lastig. Kanker Nazorg Wijzer biedt adviezen en oefeningen op maat over gezonde voeding, stoppen met roken, terugkeer naar het werk, vermoeidheidsklachten, stemmingsproblemen, sociale relaties en intimiteit. Kanker Nazorg Wijzer is inmiddels een erkend programma en gratis beschikbaar via kanker.nl.

Vervolgonderzoek met offline begeleiding

Toch weten veel voormalig patiënten de weg naar Kanker Nazorg Wijzer nog niet altijd even goed te vinden. Dat was aanleiding voor een vervolgonderzoek, waarin het eHealth-programma wordt gecombineerd met offline begeleiding door een huisarts of praktijkondersteuner (de combinatie van een online programma met reguliere ondersteuning wordt 'blended care' genoemd). De onderzoekers van de vakgroep Gezondheidspsychologie breidden het programma daarnaast ook uit met een module over verstandig alcoholgebruik: een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.

Ontwikkeld samen met patiënten en zorgprofessionals

Het blended-careprogramma is ontwikkeld samen met patiënten, huisartsen en praktijkondersteuners. Patiënten van deelnemende huisartsen worden ingedeeld in een controle- of experimentele groep. Alleen de experimentele groep krijgt tijdens het onderzoek het blended-careprogramma aangeboden. De huisartsen gaan hun eigen patiënten daarbij kort begeleiden. Het onderzoek begint in juni en duurt een jaar, na afloop mag ook de controlegroep alsnog aan het programma meedoen.

Als blijkt dat het blended care-programma meer gezondheidswinst oplevert en minder kost dan normale nazorg, volgt nog een implementatieonderzoek samen met andere betrokkenen zoals patiëntfederaties en zorgverzekeraars.

Meer informatie

De onderzoekers zijn nog op zoek naar huisartsenpraktijken die willen meedoen. Kijk voor meer informatie op de website 'Herstel na kanker'.