null Growth mindset-interventies versterken overtuigingen, maar niet de leerprestaties

OW_Optimaal_Leren_12083_head_large.jpg

Growth mindset-interventies versterken overtuigingen, maar niet de leerprestaties

Programma's gericht op een growth mindset zijn succesvol in het overtuigen van kinderen dat intelligentie niet iets is dat vastligt, maar iets dat je kunt ontwikkelen. Dat leidt echter niet automatisch tot betere leerprestaties in een rekentaak. Dat ontdekte promovenda Dagmar Platte, samen met Kate Xu en Renate de Groot van de faculteit Onderwijswetenschappen. Aanpassing van dergelijke interventies aan jongere kinderen is daarom nodig voor een effectieve implementatie in het basisonderwijs.

Growth vs. fixed mindset

Volgens de theorie van Dweck (2000) hebben mensen met een growth mindset (groeimindset) de overtuiging dat zij hun intelligentie en vaardigheden in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen. Mensen met een fixed of vaststaande mindset daarentegen hebben de overtuiging dat hun intelligentie en capaciteiten onveranderlijk zijn. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een growth mindset kan helpen om meer doorzettingsvermogen en motivatie te ontwikkelen, wat kan leiden tot betere leerprestaties. Platte en collega's onderzochten de effecten van twee specifieke interventies die de growth mindset van basisschoolleerlingen bevorderen.

Effect op leerprestaties blijft uit

De twee onderzochte interventies waren een lees- en schrijfopdracht over het onderwerp van de growth mindset en een methode waarbij leerlingen lof kregen voor hun werk, waarbij werd gereageerd vanuit principes van de growth mindset. Het experiment werd uitgevoerd onder 161 leerlingen van 10-12 jaar. Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan vier verschillende groepen: een growth mindset-leesgroep, een groep die lof voor hun werk ontving, een groep die beide interventies combineerde, en een controlegroep zonder interventie. Daarna maakten alle leerlingen een rekentaak. Leerlingen die de leesopdracht hadden uitgevoerd, vertoonden een significante toename in hun overtuiging dat intelligentie te ontwikkelen is. Echter, ze vertoonden geen significante verbeteringen in de prestaties op de rekentaak. Ook de combinatie van de growth mindset-leesopdracht en de lof-voor-inspanningsinterventie leidde wel tot sterkere overtuigingen, maar niet tot een meetbaar effect op de prestaties.

Verdere verfijning is nodig

Het onderzoek suggereert dat growth mindset-interventies effectief kunnen zijn in het versterken van positieve leeropvattingen bij basisschoolleerlingen. Dit leidt echter niet automatisch tot betere leerprestaties. Mogelijk spelen andere factoren een rol, zoals de taalvaardigheid en cognitieve ontwikkeling van jongere leerlingen. De inhoud van de interventies was mogelijk nog iets te complex, en wellicht beheersen niet alle leerlingen in deze leeftijdsgroep de leesvaardigheid die nodig is voor deze programma’s. Toekomstig onderzoek zou kunnen inzetten op aanpassing van de programma’s aan de mogelijkheden en behoeften van deze jonge doelgroep.

Het artikel 'The Effect of Fostering a Growth Mindset in Primary School Children: Does Intervention Approach Matter? is online te lezen.