null Hoe interview je een kind als er een vermoeden is van kindermishandeling?

PSY_Promotie_BrendaErens_20507_head_large.jpg
Hoe interview je een kind als er een vermoeden is van kindermishandeling?
In gevallen van kindermishandeling is het kind interview een cruciaal onderdeel van het onderzoek. Dat interview kan plaats vinden op meerdere momenten en meerdere plaatsen: bij de politie, bij de kinderbescherming, bij hulpverleningsorganisaties… Brenda Erens onderzocht of het gebruik van een wetenschappelijk gefundeerd protocol leidt tot kwalitatief betere interviews bij Veilig Thuis, het advies en meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld.

Risicotaxatie

Erens focuste zich in haar onderzoek op forensische kind interviews en risicotaxatie bij kindermishandeling. Dit zijn cruciale elementen in ieder onderzoek bij mogelijke kindermishandeling. De uitkomsten van deze interviews zijn immers bepalend voor het vervolgtraject. In Nederland is er op dit moment nog geen kwaliteitsstandaard voor het voeren van dit soort interviews, maar in een aantal andere landen werkt men volgens het NICHD-protocol, een wetenschappelijk gefundeerd interviewprotocol. Leidt werken volgens dit protocol ook tot betere interviews?

Veilig Thuis

Erens voerde haar onderzoek uit bij Veilig Thuis, het advies en meldpunt kindermishandeling en huiselijk geweld. Professionals van Veilig Thuis kregen een driedaagse training in een wetenschappelijk gefundeerd interviewprotocol, het NICHD protocol, dat in het buitenland al wel veel wordt gebruikt. Er vonden ook regelmatig follow-up sessies plaats. Erens vergeleek de kwaliteit van interviews in de gangbare niet-gestandaardiseerde praktijk met de kwaliteit van de interviews waarbij het protocol werd gebruikt.

Duidelijke verbetering

Uit de vergelijking van de interviews blijkt dat bij gebruik van het protocol meer uitnodigende vragen en minder suggestieve vragen werden gesteld. Daarnaast gaven kinderen meer relevante informatie in de experimentele groep vergeleken met de controle groep. Bovendien bleken ze achteraf ook minder vatbaar voor suggestieve vragen dan de kinderen in de controlegroep.

Promotie

Op donderdag 3 november 2022 verdedigt Brenda Erens haar proefschrift 'Child investigative interviewing and risk assessment in Dutch child abuse investigations: Towards evidence-based practice' bij de Universiteit Maastricht. De universiteit biedt ook een livestream aan. Brenda Erens is universitair docent bij de vakgroep Klinische psychologie van de Open Universiteit.

Het onderzoek werd uitgevoerd met steun van ZonMW. Op de website van ZonMW staan alle onderzoeksverslagen.