null Internationaal congres over Experimentele Media Archeologie

CW_Congres_Experimentele_Media_Archeologie_20278_head_large.jpg
Internationaal congres over Experimentele Media Archeologie
Van 7 tot 9 september 2022 organiseert de Universiteit Luxemburg in samenwerking met de Open Universiteit een internationaal congres over Experimentele Media Archeologie. Het vormt het slotevent van het project Doing Experimental Media Archaeology: Practice & Theory (DEMA), gefinancierd door het Luxembourg National Research Fund (FNR) (2019-2022). Dr. Tim van der Heijden, universitair docent Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit, maakt deel uit van de organisatie van het event.

Experimentele media archeologie

Experimentele media archeologie is een praktijk-georiënteerde en zintuigelijke benadering van mediageschiedenis, waarin gebruik wordt gemaakt van hands-on experimenten en historische re-enactments. Het doel van experimentele media archeologie is om meer inzicht te krijgen in het historisch gebruik van mediatechnologieën.

'Re-do, re-make, re-imagine'

Het congres bestaat uit twee op elkaar aansluitende programma’s, waaronder een publieksevenement met demonstraties van verschillende analoge mediatechnologieën, en een tweedaags congres met internationale sprekers, panels en artistieke installaties. Het congres opent op woensdag 7 september met het publieksevenement 're-do, re-make, re-imagine' in de Kulturfabrik in Esch-sur-Alzette, waar bezoekers zullen worden ondergedompeld in de wereld van experimentele media archeologie. Tijdens het evenement worden verschillende hands-on demonstraties en historische voorstellingen gehouden met diverse mediahistorische objecten.

Kinora

Tim van der Heijden geeft een demonstratie van de Kinora: een mechanische flipboekkijker uit ca. 1907, één van de eerste bewegend beeldtechnologieën voor thuisgebruik. Naast de originele kijker zal hij ook een 3D-geprinte Kinora replica demonstreren, die hij in 2020 ontwikkelde in samenwerking met het Department of Engineering van de Universiteit Luxemburg. Daarnaast vertoont hij enkele originele én zelfgemaakte films met een originele Pathé-Baby 9.5mm film projector uit ca. 1924 op een authentiek projectiescherm.

Congres: 'Experimental Media Archaeology: Practice & Theory'

Op 8 en 9 september vindt het congres plaats in het Science Centre in Differdange. Keynotes worden verzorgd door Professor Erkki Huhtamo (University of California Los Angeles), één van de grondleggers van de media archeologie, en Professor Lori Emerson (University of Colorado, Boulder), oprichter van het Media Archaeology Lab.

Samenwerking

De Open Universiteit en de Universiteit Luxemburg zijn partner in het onderzoeksproject CRAFTED. Doel van het project is om kennis, vaardigheden en technieken rondom verschillende historische en eigentijdse ambachten voor toekomstige generaties te documenteren en beschikbaar te stellen via Europeana, het online platform voor Europees cultureel erfgoed. Dr. Tim van der Heijden maakt deel uit van het onderzoeksteam. Het project wordt gecoördineerd door de National Technical University of Athens (NTUA) (Griekenland). Binnen het project werken vele Europese culturele erfgoedinstellingen, zoals musea en archieven samen.

Meer informatie

Aanmelden voor 'Re-do, re-make, re-imagine' kan online. Kijk op de website van het congres 'Doing Experimental Media Archaeology: Practice Theory' voor het volledige programma. Op deze pagina is het tevens mogelijk om je te registreren voor deelname.