Zijn werkgevers blij met lange thuiswerkdagen?
Op een eiland
Een gezonde leefstijl draagt bij aan gezondheid én aan de prestaties op het werk. Tinka van Vuuren doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid. Onder meer naar eigen regie op gezondheid onder medewerkers. Dat onderzoek is in het licht van de coronapandemie extra interessant. Want thuiswerkers bevinden zich op een eiland. De baas is ver weg, de afleiding is beperkt en de reistijd is weggevallen. Er is vaak sprake van extra belasting of zorgen. Hoe voorkom je dat goede gewoontes vervallen en/of slechte gewoontes de kop opsteken?
Opladen
Werkgevers hebben zorgen over werknemers die te veel hooi op hun vork nemen. Om je werk goed te kunnen uitoefenen, moet je voldoende fit zijn. Vergelijk het maar eens met een accu. We zorgen voor opgeladen telefoons of laptops. Maar dat je zelf tijd nodig hebt om op te laden vergeten we te vaak. Mensen slaan vaker de pauze over en hebben moeite te stoppen met werken. Je draagkracht vermindert dan. En toch blijven we maar doorwerken. Op korte termijn hou je dat vol, maar op de lange termijn alleen als de draaglast ook afneemt of je draagkracht toeneemt.
Draaglast
Dat doorwerken, wordt dat eigenlijk wel verwacht? Word je baas wel blij van jouw lange dagen of zien werkgevers liever juist meer momenten van ontspanning? Veel mensen hebben taken erbij gekregen. Verwachtingen managen is dan heel belangrijk. Wat kan wel en wat kan of hoeft niet? Leidinggevenden hebben hierin een belangrijke rol. Maak het hen makkelijker door je leidinggevende inzicht te geven in je werkzaamheden en uren. Ook kun je zelf werken aan de draagkracht binnen je team. Plan dingen in waar je weer van oplaadt en benoem deze ook richting collega’s. Want ook jij kunt de cultuur binnen je team mee vormgeven. Geef elkaar complimenten, niet alleen over het geleverde werk. Je moet nu actief aan de slag met positieve aandacht die je vroeger vanzelf gaf.
Koffiemomentjes
Veel mensen missen de informele momenten met collega’s. Sommigen vervangen dat moeiteloos door momenten met een partner of kinderen. Anderen moeten dat meer opzoeken. Die momenten zijn belangrijk om af te schakelen van het werk. Wandelen met een collega kan helpen - als je niet alleen over het werk praat tenminste. Informeel bijpraten is belangrijk, ook voor je organisatie. Het behoudt de samenhang binnen je afdeling. Afschakelen kan natuurlijk ook tijdens het sporten. Voldoende beweegmomenten inplannen lukt vaak beter als je je eigen werktijden kunt indelen. Neem die eigen regie dan ook als het kan. Dat heeft een directe invloed op werkplezier en werkvermogen.