Mensen met artrose krijgen persoonlijk advies met behulp van kunstmatige intelligentie
Persoonlijk advies over behandelmogelijkheden
Binnen de zorg bestaan nijpende personeelstekorten. Daarom zijn onderzoekers naarstig op zoek naar innovatieve oplossingen. Ze zijn onder andere benieuwd of AI hierbij uitkomst kan bieden. Het SMART-project richt zich op mensen met artrose van de heup en knie, een van de meest voorkomende en groeiende chronische aandoeningen. Mensen met artrose ervaren pijn en stijfheid bij het bewegen en worden daardoor belemmerd in hun dagelijkse activiteiten. Er zijn niet altijd operaties nodig om de kwaliteit van leven te verbeteren, maar vaak weten deze mensen niet welke opties er binnen de gezondheidszorg bestaan. De Open Universiteit gaat samen met de andere organisaties een AI-ondersteunde toepassing ontwikkelen die in een bestaande gezondheidsapp wordt gebouwd. Hiermee kunnen mensen met artrose gepersonaliseerd advies krijgen hoe ze zelf kunnen omgaan met hun aandoening en welke mogelijkheden ze hebben op het gebied van professionele zorg. Daarbij houdt de tool rekening met de eerdere begeleiding die mensen hebben ontvangen en gedragsveranderingstechnieken die bij hen passen.
Robots aan je bed
Specifieke doelen van het project zijn onder meer een AI-model te ontwikkelen dat voorspellende factoren voor klachten bij heup- en knieartrose in kaart kan brengen. Ook wordt in kaart gebracht hoe de gebruikers (patiënten en zorgverleners) het vinden om gecoacht te worden met behulp van slimme technologie. Het vertrouwen dat mensen hebben in AI-tools in de zorg speelt daarbij een belangrijke rol, ook om toekomstige vernieuwingen te kunnen ontwikkelen. Immers, het futuristische beeld van een robot aan je bed is misschien toch even wennen.
Betrokken partijen
De Hogeschool Utrecht leidt het SMART-project. Verder zullen diverse praktijkpartners en beroepsverenigingen erbij betrokken zijn: het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), VGZ, Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra Utrecht (LRJG), Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE), Fysiotherapeuten Vereniging Het Gooi en Omstreken (FVGO), Beweeghuis Maastricht, Regiozorg NU en DRONE Consortium: Dutch Research in Osteoarthritis & Exercise.