Samenvatting
Na de afschaffing van de melkquota op 1 april 2015 kan de omvang van de zuivelproductie in de EU wijzigen. Zuivelproductie beïnvloedt de nutriëntenbalans op het land door het uitrijden van mest en door het toedienen van kunstmest aan voedergewassen. Het doel van het onderzoek is te bepalen wat het effect is van de verandering in landgebruik, als gevolg van de veranderingen in de zuivelproductie na de afschaffing van de melkquota, op de export van stikstof en fosfor door Europese rivieren naar de kustwateren in 2030.
In het onderzoek is een methode ontwikkeld om met het model Global NEWS de gevolgen van de afschaffing van de melkquota op de stikstof- en fosforexport in stroomgebieden in de EU te berekenen. Global NEWS is een ruimtelijk expliciet, wiskundig model, waarmee de afvoer van nutriënten uit stroomgebieden naar de kustwateren kan worden berekend voor scenario's in 2030 en 2050. In het onderzoek zijn alternatieve scenario's ontwikkeld voor 2030, zowel met als zonder toepassing van de EU Nitraatrichtlijn.
De conclusie is dat Nederland, Ierland, Denemarken en Duitsland de landen zijn met een risico op de verhoging van de nutriëntenbelasting. De toenames in Nederland worden gemitigeerd door de toepassing van de EU Nitraatrichtlijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij de lOUcal NEWS research group van de Open Universiteit in het kader van de masteropleiding Environmental Sciences van de Open Universiteit.
Afstudeercommissie
De afstudeercommissie bestaat uit dr. ir. Angelique Lansu, drs. Jikke van Wijnen (beiden van de Open Universiteit) en prof. dr. Carolien Kroeze (Wageningen University).
Presentatie bijwonen
De bijeenkomst vindt plaats op maandag 24 oktober 2016 van 12.00 tot 13.00 uur op de campus van Wageningen Universiteit en Research, gebouw Radix, zaal M6. Belangstellenden zijn van harte welkom bij deze openbare afstudeerpresentatie en kunnen zich vóór 19 oktober aanmelden bij dr. ir. Angelique Lansu. Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld.