De corona-epidemie heeft de voordelen van huisdieren nog eens extra duidelijk gemaakt. Ze bieden bijvoorbeeld gezelschap, ontspanning en een goede gelegenheid voor wat lichaamsbeweging. Maar de pandemie heeft ook voor huisdieren een keerzijde. Zo hebben sociaal-economische problemen van eigenaren vaak ook consequenties voor hun huisdieren. Mensen die hun baan verliezen zijn bijvoorbeeld soms niet meer in staat om voor hun huisdier te zorgen. En in de ergste gevallen treft huiselijk geweld in een lockdown-situatie ook de dieren in huis.
Emoties en psychologie van huisdieren
Enders roept dan ook op om de pandemie aan te grijpen om huisdierbezit op een meer duurzame leest te schoeien. Ze biedt in het artikel een aantal concrete adviezen. Om te beginnen zouden dierenartsen beschouwd moeten worden als cruciale beroepsgroep. Ook zegt ze dat er meer wetenschappelijke kennis nodig is zodat dierenartsen en eigenaren beter voor dieren kunnen zorgen. Met name onderzoek naar de emoties en psychologie van huisdieren is belangrijk. Dat zou moeten helpen om voorwaarden op te stellen voor mensen die een dier willen adopteren, voor richtlijnen en kwaliteitseisen voor dier-ondersteunde interventies, en voor protocollen voor het houden van huisdieren in instellingen.
De hoogleraar pleit ook voor een meer integrale visie op gezondheidszorg voor mens en dier. De plannen voor een Europese gezondheidsunie zouden bijvoorbeeld uitgebreid moeten worden met voorzieningen voor duurzaam huisdiereigenaarschap. Want, zo stelt het artikel: de gezondheid van dieren en mensen zijn innig met elkaar verweven en van elkaar afhankelijk.
Lees het artikel van Marie-Jose Enders in The European Scientist.