Het belang van huisdieren voor thuiswonende zorgbehoevende ouderen
Huisdieren verschaffen sociale steun en dragen bij aan het mentale, fysieke, en sociale welzijn van ouderen. Veel thuiswonende ouderen hebben (thuis)zorg nodig. Toch is er bij organisaties die actief zijn in de thuiszorg nog maar weinig aandacht voor de effecten van huisdieren voor hun, meestal oudere, cliënten. Er zijn ook nog geen richtlijnen of instrumenten over hoe om te gaan met huisdieren van cliënten in de thuiszorg. Peter Reniers en zijn collega’s hebben een kwalitatieve reviewstudie uitgevoerd met als doel meer inzicht te krijgen in de rol en betekenis die dieren zouden kunnen hebben in de zorg voor thuiswonende ouderen met een zorgvraag.
Early Career Network Award
Peter Reniers, promovendus bij de Open Universiteit, kreeg voor zijn onderzoekspresentatie van de IPA de Early Career Network Award. Deze award is bedoeld als erkenning en stimulans voor startende onderzoekers in het onderzoeksveld mentale gezondheid voor ouderen. Bij het beoordelen van de kandidaten kijkt de jury naar creativiteit en innovativiteit, relevantie voor de klinische praktijk en naar wetenschappelijke en maatschappelijke impact.
PET@home project
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het PET@home project, een samenwerking tussen de Open Universiteit, Radboudumc, Instituut voor Antrozoölogie, Zorgboog in Balans (Bakel), en Buurtzorg Bommelerwaard. Het doel van dit project is:
- om de betekenis van huisdieren voor zorgbehoevende ouderen beter te begrijpen
- de invloed van huisdieren op zorgrelaties in kaart te brengen
- om een toolkit te creëren die zorgmedewerkers helpt om de negatieve aspecten van huisdierbezit door ouderen met een zorgvraag te verminderen en om positieve aspecten te versterken.
Het project wordt mee gefinancierd door ZonMW binnen het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning.
Lees de studie
Reniers, P.W.A.1, Declercq, I.1, Hediger, K.1,2, Gerritsen, D.3, Enders-Slegers, M-J1,4 en
Leontjevas. R.1,3 (2021). 'The meaning of companion-animal support in community-dwelling older adults: An integrative review'. 'International Psychogeriatrics, 3', S1, pp. 17, doi:10.1017/S1041610221001496.
Peter wordt begeleidt door dr. Roeslan Leontjevas1,3, en (co)promoteren, prof. dr. Karin Hediger1,2, em. prof. dr. Marie-Jose Enders-Slegers1,4, en prof. dr. Debby Gerritsen3. Daarnaast maakt Ine Declercq MSc1 deel uit van de PET@home projectgroep.