Onderzoek naar gebruik AI bij het plannen van roosters
Hij ontvangt voor zijn onderzoeksproject SaTSNASP: Safe and Transparent Scheduling with Neuro-Symbolic Answer Set Programming, een financiering vanuit NGF AiNed XS Europa.
Logica-gebaseerd
Automatische generatie van roosters kan heel wat werk en complexiteit van menselijke planners verlichten. Die automatische generatie van roosters kan enerzijds logica-gebaseerd zijn. Dat betekent dat ze verifieerbaar maar statisch zijn. Deze systemen maken gebruik van vaste regels en algoritmen om roosters te genereren. Ze hebben als voordeel dat het mogelijk is om te controleren of het rooster voldoet aan alle opgelegde beperkingen en regels. Het nadeel is echter dat deze benadering weinig flexibel is. Bij onverwachte veranderingen zijn deze systemen niet goed in staat om snel aanpassingen door te voeren.
Machine learning
Een andere mogelijkheid van automatische generatie is met behulp van machine learning. Deze systemen maken gebruik van AI om zich dynamisch aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ze leren van data en kunnen flexibel inspelen op nieuwe situaties. Het nadeel hiervan is dat het moeilijk te garanderen is dat ze altijd aan alle beperkingen voldoen.
Neuro-symbolische AI
Heyninck gaat onderzoeken of het mogelijk is om de logica-gebaseerde toepassing te combineren met de op maching learning-gebaseerde toepassing. Ofwel: een neuro-symbolische AI. Hij wil hiermee AI-tools ontwikkelen die het mogelijk maakt om dynamische roosters te genereren die verifieerbaar zijn. Hij doet dit onderzoek in samenwerking met de TUWien.
Jesse Heyninck
Jesse Heyninck is als universitair docent werkzaam binnen de faculteit Bètawetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op het gebruik van logische methode om AI veiliger en betrouwbaarder te maken. Het is de tweede keer dat hij een onderzoeksbeurs ontvangt van AiNed XS Europa. Eerder deed hij onderzoek naar het transparanter en betrouwbaarder maken van taalmodellen, oftewel large language models (LLM’s), met behulp van formele logica.
NGF AiNed XS Europa
De call NGF AiNed XS Europa is bedoeld voor nieuwsgierigheidsgedreven, avontuurlijk onderzoek en het snel kunnen exploreren van een veelbelovend idee op het gebied van AI. Het voorgestelde onderzoek is grensverleggend en op voorhand staat niet vast of de beoogde doelstelling gehaald wordt. Wat telt is dat elk resultaat, zowel positief als negatief, de wetenschap vooruithelpt. De gehonoreerde projecten worden uitgevoerd in samenwerking met ten minste één buitenlandse Europese samenwerkingspartner organisatie. De call is vormgegeven in samenwerking met Stichting AiNed. In deze ronde ontvangen 10 projecten een subsidie.