null Onderzoek: wiskundige theorie maakt datamigratie zonder onderbreking mogelijk

CW_Webcolumn_Turing_Generatieve_AI_22905_head_large.jpg

Onderzoek: wiskundige theorie maakt datamigratie zonder onderbreking mogelijk

Stef Joosten en zijn zoon Sebastiaan Joosten hebben een wiskundige theorie ontwikkeld die betrouwbare datamigraties mogelijk maakt zonder onderbreking van de dienstverlening. Deze ontwikkeling kan IT-projecten minder risicovol en beter beheersbaar maken, wat resulteert in snellere en betrouwbaardere vernieuwingen van informatiesystemen.

Joosten en Joosten presenteren hun onderzoek tijdens de internationale conferentie 'Relation Algebraic Methods in Computer Science' (RAMiCS), in augustus 2024 in Praag.

Datamigraties

Informatiesystemen met een lang leven kennen we allemaal. Bij de Open Universiteit werken we bijvoorbeeld met Afas en Brightspace (online leeromgeving voor studenten). Soms ontstaat de noodzaak om de gegevens te migreren van een systeem naar een ander, bijvoorbeeld vanwege een vernieuwing. Of gewoon omdat er een update van het systeem plaatsvindt. Datamigraties zijn notoire lastpakken onder de IT-projecten: ze zijn foutgevoelig en we moeten vaak het systeem een tijdje uit de lucht halen om dat te realiseren. In de praktijk worden datamigraties vaak vermeden omdat je dit soort risico’s niet met productiedata wilt nemen.

Wiskundige theorie

Hoogleraar Infomatica Stef Joosten en zijn zoon Sebastiaan Joosten -voormalig onderzoeker aan de Open Universiteit, nu werkzaam aan de University of Minneapolis, Twin Cities (VS)- ontwikkelden een theorie waarmee dit soort projecten automatisch kunnen plaatsvinden zonder onderbreking van de dienstverlening (zero-downtime). Deze theorie is geheel wiskundig opgezet, om zekerheid te krijgen dat de bestaande gegevens correct en volledig in het nieuwe systeem terecht komen, zonder verlies van betekenis.

Minder risico

Als dit soort datamigraties snel, betrouwbaar en correct uitvoerbaar zijn, kun je informatiesystemen betrouwbaarder en sneller vernieuwen met minder risico. En dus worden IT-projecten kleiner, goedkoper en beheersbaarder, waardoor je de vernieuwing ook makkelijker aandurft. Zo maakt wetenschappelijk onderzoek informatiesystemen flexibeler. Om dat te realiseren gaat het onderzoeksteam de theorie nu eerst in praktijk brengen. Het onderzoek van Joosten en Joosten vond plaats in het Ampersand-programma.

Stef Joosten, Sebastiaan Joosten, 'Data Migration under a Changing Schema in Ampersand, accepted in: Relation Algebraic Methods in Computer Science' (RAMiCS), Prague, August 19-22, 2024, pub: Springer Berlin.