null Online topsportevent: Een carrière na de topsport

ALG_TopsportEvent_2025_head_large.jpg

Online topsportevent: Een carrière na de topsport

Je bent een topsporter en je hebt maar één doel: winnen. Je leven staat in het teken van je sport. De wedstrijden en trainingen worden gepland, je studie wordt om je sport heen gepland. Je hebt professionals om je heen die je helpen om je doelen te bereiken. Je zit als het ware in een grote bubbel. Maar hoe kom je na het einde van je topsportcarrière uit deze bubbel? Op donderdagavond 22 mei 2025 organiseren de topsportcoördinatoren van de Open Universiteit een online event voor topsporters die aan de Open Universiteit studeren, willen studeren of geïnteresseerden die met topsport(ers) te maken hebben en meer willen weten over de transitie van topsport naar een maatschappelijke loopbaan.

Studeren naast je topsportcarrière

Er komt een moment dat het einde van je topsportcarrière in zicht komt of zelfs abrupt ten einde komt. Een studie volgen naast een topsportcarrière is een goed idee om je voor te bereiden op het leven na de sport. Maar hoe gaat die transitie van het sportleven naar een loopbaan? Je hebt geen team meer om je heen om je met alles te helpen. Hoe stap je uit je sport-bubbel? Waar moet je rekening mee houden? Hoe kun je je hierop voorbereiden? Kom erachter tijdens het online topsportevent op donderdag 22 mei 2025!

Inhoud event

Zeilkampioen Marit Bouwmeester zal deze avond de keynote verzorgen. Ze gaat in op het omgaan met tegenslagen en het inspelen op veranderingen vanuit het perspectief van een topsporter. Daarnaast zal dr. Marjan Nijkamp een workshop verzorgen over de transitie die gepaard gaat met het leven na de topsport met behulp van Acceptance Commitment Therapy (ACT).

De avond wordt begeleid door Mandy Mulder, voormalig wedstrijdzeilster die talloze titels op haar naam schreef. Als alumna van de Open Universiteit weet ze als geen ander hoe het is om te studeren naast een topsportcarrière. Inmiddels is ze werkzaam als onderwijsadviseur bij de Open Universiteit en kan ze als ervaringsdeskundige meepraten over het thema van het event.

Programma

19.00 uur Opening en informatie over studeren aan de Open Universiteit door Meike van Genk, topsportcoördinator bij de Open Universiteit.
19.10 uur Ervaring Mandy Mulder, voormalig Olympisch zeiler en alumnus van de Open Universiteit.
19.30 uur Keynote 'Winning is an inside job' door Marit Bouwmeester.
20.15 uur Workshop 'Het Nieuwe Speelveld: ACT en de Herontdekking van Jezelf na Topsport' door dr. Marjan Nijkamp.
21.00 uur Einde avond.

Over de sprekers


Bron: Watersportverbond
Marit Bouwmeester
Mijn naam is Marit Bouwmeester. Ik ben opgegroeid op het water. Vanaf mijn zesde was ik meer in een boot dan op het land te vinden. Door er keihard voor te werken kwam ik ook als 'talent' bovendrijven. Na een zilveren medaille op de Spelen in Londen 2012, won ik in Rio 2016 de eerste Olympische gouden medaille voor Nederland in een zeilboot sinds tachtig jaar. Tijdens de Spelen in Tokyo 2021 won ik de bronzen medaille. Sindsdien ben ik trotse eigenaar van alle Olympische kleuren. Ik heb daar afgelopen zomer nogmaals een mooie gouden medaille aan toe mogen voegen in Marseille. Daarnaast ben ik viervoudig wereldkampioen en vijfvoudig Europees kampioen. Het maakt me de meest succesvolle zeilster ooit. Er zijn mooie parallellen te maken tussen de topsport en het bedrijfsleven. Het draait beide om een groeimindset, omgaan met tegenslagen en inspelen op veranderingen.

Fotograaf: Manon Dijkman
Mandy Mulder
Mijn naam is Mandy Mulder - voormalig Olympisch zeiler en trotse winnaar van een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 2008. Tegenwoordig zet ik mijn passie voor leren, ontwikkelen en samenwerken in als onderwijsadviseur bij de Open Universiteit. Tijdens mijn topsportcarrière heb ik Psychologie aan de Open Universiteit gestudeerd, een combinatie die mij leerde hoe belangrijk mindset, teamdynamiek en doorzettingsvermogen zijn - zowel in de sport als in het onderwijs. Die inzichten neem ik mee in mijn werk: als teamcoach help ik teams effectiever samen te werken, en als onderwijsadviseur draag ik bij aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit. De overgang van topsporter naar werkende moeder was een zoektocht, maar ik heb mijn weg gevonden en blijf dicht bij wat mij drijft: het beste uit mensen halen en samen groeien.

Fotograaf: Annelie Beijer-Klippel
Dr. Marjan Nijkamp
Ik ben Marjan en ben als universitair docent Levenslooppsychologie verbonden aan de Open Universiteit. Binnen de Levenslooppsychologie staat de menselijke ontwikkeling centraal, waarbij 'ontwikkeling' verwijst naar kwantitatieve en/of kwalitatieve veranderingen die zich voordoen tijdens de levensloop. Het vakgebied onderzoekt hoe mensen zich voortdurend aanpassen aan wisselende omstandigheden en omgevingen om mensen in alle levensfasen optimaal te begeleiden en ondersteunen bij deze transities (groei en verlies). Ik specialiseerde mij in Acceptance and Commitment Therapie en de Psychologie van het Lichaam. Mijn huidige onderzoekslijn is gericht op de rol van lichaamsbewustzijn bij psychologische flexibiliteit en welbevinden.

Aanmeldinformatie

Dit online event is interessant voor alle topsporters die een studie (willen) volgen naast hun topsportcarrière. Dit kunnen zowel (topsport)studenten aan de Open Universiteit zijn als andere geïnteresseerde topsporters. Uiteraard is daarnaast iedereen die met topsport(ers) te maken heeft van harte welkom. Je kunt je aanmelden tot en met dinsdag 20 mei 2025 via het aanmeldformulier.

Op de dag voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons een link naar de sessie in je mailbox. Check ook je spamfolder!

Meer informatie

In juli 2021 heeft de Open Universiteit het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Hiermee heeft de Open Universiteit zich gecommitteerd aan dit actieplan dat als doel heeft om studenten die een topsportcarrière combineren met een studie optimaal te ondersteunen.

Door het online en flexibele karakter is de Open Universiteit bij uitstek geschikt om een studie te combineren met een topsportcarrière. Studenten met een topsportstatus kunnen, naast de gebruikelijke begeleiding, bovendien nog een extra beroep doen op ondersteuning door een topsportcoördinator. Ook kunnen ze aanspraak maken op flexibiliteit in de tentaminering en kosteloze verlenging, en ontvangen ze bij het afstuderen een topsportcertificaat.

De topsportcoördinatoren zijn Meike van Genk en Kirby de Bock. Heb je een vraag over de combinatie van topsport en studeren aan de Open Universiteit en de aanvullende faciliteiten? Neem dan contact op via topsportcoordinator@ou.nl.