Open Universiteit betrokken bij Europees project voor modernisering software engineering onderwijs
Betrouwbare softwaresystemen
Het IT-ISQS-project speelt in op de groeiende behoefte aan ingenieurs die vertrouwd zijn met wereldwijd erkende kwaliteitskaders, essentieel voor het ontwikkelen en onderhouden van betrouwbare softwaresystemen in een digitale economie. Het project combineert literatuuronderzoek, surveys en interviews met het werkveld om bestaande curricula in kaart te brengen en hiaten te identificeren. Op basis daarvan worden innovatieve lesmaterialen ontwikkeld, waaronder AI-tools, digitale leermiddelen, praktijkcases en interactieve werkvormen zoals gamification.
AI-gebaseerde onderwijstool
De Open Universiteit is binnen het project verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een AI-gebaseerde onderwijstool die studenten ondersteunt bij het begrijpen en toepassen van softwarekwaliteitsstandaarden. Deze interactieve chatbot fungeert als digitale tutor en biedt studenten on-demand uitleg, definities en begeleiding. De tool wordt geïntegreerd in het bredere lespakket van het project en zal in de praktijk worden getest. Ook leidt de Open Universiteit de evaluatie van de pedagogische effectiviteit en bruikbaarheid van deze toepassing.
Europese samenwerking
IT-ISQS is een samenwerking tussen Çankaya University (coördinator, Türkiye), Fundación Universidad Francisco de Vitoria (Spanje), TED University (Türkiye) en de Open Universiteit (Nederland). Het project beoogt niet alleen het onderwijs te moderniseren, maar ook grensoverschrijdende samenwerking tussen academie en praktijk te stimuleren.
Het project loopt tot november 2026.