null Open Universiteit en Zuyderland gaan intensiever samenwerken

ALG_Samenwerking_Zuyderland_OU_head_large.jpg
Open Universiteit en Zuyderland gaan intensiever samenwerken
De Open Universiteit en Zuyderland hebben deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarmee de universiteit en het zorgconcern hun eerdere intentie om intensief samen te werken, officieel bekrachtigd hebben. Het gezamenlijk oppakken van zowel onderwijs als onderzoek moet het antwoord gaan vormen op de huidige en toekomstige uitdagingen op het vlak van gezondheid en zorg.

De ondertekening mag bijzonder heten: samenwerkingen tussen een (niet-universitair) ziekenhuis en een universiteit, zijn in Nederland zeldzaam. Zuyderland staat voor een toonaangevend wetenschapsklimaat die continu kennisontwikkeling en -toepassing stimuleert, om zo 'De beste zorg, zo thuis mogelijk' te leveren. Met name de thema's Mobiliteit & Bewegen, Hartvaatcentrum, Systeemziekten en Oncologie staan bij dat onderzoek centraal. De Open Universiteit maakt zich met hoogwaardig onderwijs sterk voor de toegankelijkheid van wetenschap. Haar onderzoek is maatschappelijk relevant en veelal interdisciplinair. Disciplines van de Open Universiteit zijn onder meer informatica, psychologie, management en gezondheidswetenschappen.

Onderwijs

Op het vlak van onderwijs ligt er bij Zuyderland een behoefte voor een 'leven lang leren' en leren op afstand. Dit kan bij de Open Universiteit op diverse manieren worden ingevuld, van gecertificeerde online programma’s en bachelor- of masteropleidingen tot promotietrajecten van mensen die bij Zuyderland werkzaam zijn (en blijven) en door hoogleraren van de Open Universiteit worden begeleid.

Onderzoek

Ook het onderzoek kan binnen de samenwerking op diverse niveaus worden aangevlogen. Er kan wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar het gebruik van data, de inzet van informatietechnologie, (psychologisch) gedrag en de bedrijfseconomische aspecten van zorg. De gevolgen van krimp, verplaatsing van zorg naar thuis, personeelstekorten en informatievoorziening aan patiënten/cliënten vormen daarbij actuele en relevante thema’s.

In onderstaande video lichten Theo Bastiaens, David Jongen, Karel Hulsewé en Lilian Lechner de samenwerking toe.