null Open Universiteit onderzoekt maatschappelijk effect gratis krant in Heerlen-Noord

PSY_Krant_22917_head_large.jpg

Open Universiteit onderzoekt maatschappelijk effect gratis krant in Heerlen-Noord

De Open Universiteit (OU) gaat samen met Maastricht University onderzoek doen naar het maatschappelijke effect van het project 'Krant van de Buurvrouw'. Drieduizend scholieren en hun gezinnen uit Heerlen-Noord krijgen de komende vier jaar kosteloos toegang tot dagblad De Limburger digitaal. Het project, dat woensdag 1 november officieel werd gelanceerd, is een initiatief van het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) en dagblad De Limburger.

De gedachte achter het project is: wie toegang heeft tot betrouwbare informatie, kan beter meedoen in de maatschappij. Of 'Krant van de Buurvrouw' de geletterdheid, democratie en journalistiek kan versterken? Dat is de vraag die Open Universiteit en Maastricht University met onderzoek willen gaan beantwoorden.

Rector magnifcus Theo Bastiaens is één van de ambassadeurs van het nieuwsproject. 'En daar ben ik heel trots op. Dit nieuwsproject sluit aan bij onze visie dat je kennis toegankelijk moet maken voor iedereen. Als je goed geïnformeerd bent over wat er speelt in de samenleving of in je eigen buurt raak je meer betrokken en kun je betere keuzes maken. Voor kinderen zijn ook rolmodellen uit bijvoorbeeld de regionale krant heel belangrijk. Zo kunnen rolmodellen iemand inspireren om voor een bepaalde levensrichting te kiezen. Ook kan een krant doordat je leest over andere contexten voor meer respect en begrip zorgen voor anderen. Dat noemen ze ook wel moreel leren. De krant lezen maakt je misschien wel een 'beter mens'. Het gaat dus zeker niet alleen om de voor de hand liggende onderwijskundige zaken zoals taal, leesvaardigheid en mediawijsheid. Het is voor ons ook sociologisch erg interessant.'

Meer onderzoek in Heerlen-Noord

De Open Universiteit is betrokken bij meerdere projecten van het Nationaal Programma Heerlen-Noord, waarin de gemeente, kennisinstellingen, organisaties en burgers de leefbaarheid, veiligheid en kansen van mensen in de wijk proberen te vergroten. Theo Bastiaens: 'Zo ondersteunt de Open Universiteit met onderzoek en advies over het voorkomen van jeugdcriminaliteit, ontwikkelen we technologie die mensen helpt om uit de schulden te blijven en monitoren we welke initiatieven en combinaties het beste werken in het Programma Heerlen-Noord.'

Wie nu in Heerlen-Noord opgroeit, heeft gemiddeld minder goede levenskansen dan elders in Nederland. De laaggeletterdheid is er twintig procent. In de wijk vindt - net als in 19 andere gebieden in Nederland - een sociale inhaalrace plaats. NPHLN is het enige nationale programma in Limburg en richt zich op vijf thema's: wonen, werken, leren, gezondheid, veiligheid.

TEDx talk Ron Meyer

Het project 'Krant van de Buurvrouw' vloeit voort uit en is vernoemd naar de persoonlijke ervaring van NPHLN-directeur Ron Meyer die opgroeide in de wijk Zeswegen in Heerlen-Noord. Daarover gaf hij vorig jaar een TEDx-talk bij de Open Universiteit.

Bekijk ook het nieuwsbericht van dagblad De Limburger.