Kwaliteit en toegankelijkheid in één
Rector magnificus van de Open Universiteit (OU), prof. dr. Theo Bastiaens: 'Ik ben hartstikke blij met dit resultaat. De bacheloropleidingen vormen toch de basis van het academische onderwijs. De Open Universiteit zorgt bij specifiek de bacheloropleiding ervoor dat het academische onderwijs in Nederland toegankelijk is voor iedereen. Je kunt bij ons namelijk een academische bachelor studeren zonder specifieke vooropleiding. Bovendien hebben onze opleidingen geen numerus fixus. Als je dan ziet dat de kwaliteit van ook ons bacheloronderwijs zeer hoog gewaardeerd wordt, naast een toppositie van al onze masteropleidingen, is dat toch iets om trots op te zijn. De bacheloropleidingen van de Open Universiteit zijn er voor iedereen en, heel belangrijk, ze zijn inpasbaar in ieders leven.'
Mooie noteringen in de ranglijsten
Topopleiding (vanaf 76 punten) is de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen met 84 punten. Deze topopleiding behoort, volgens de definitie in de keuzegids, tot de top van het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. De twee nummer één-noteringen in de ranglijsten van hun studies zijn voor de bachelors Milieu-natuurwetenschappen en Algemene cultuurwetenschappen. De tweede plaats in de ranglijsten van hun studierichtingen is voor de bachelors Bedrijfskunde, Psychologie, Informatica en Informatiekunde.
Vooral de inhoud van het programma, docenten, haalbaarheid, toetsing en wetenschappelijke vorming worden bij deze bacheloropleidingen positief gewaardeerd.
Student- en expertoordelen
De Keuzegids Universiteiten 2020 biedt ranglijsten die onder meer op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2019 zijn gebaseerd. Naast studentoordelen zijn in de keuzegids ook expertoordelen meegenomen uit de visitatierapporten, opgesteld voor de accreditatie van opleidingen. De Keuzegids Universiteiten wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) en is een onafhankelijke uitgave waarin alle geaccrediteerde bacheloropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar worden vergeleken. Meer informatie staat op de website www.keuzegids.nl.