Podcast_Nele_Jacobs_head_large.jpg

Gelukkig ben je soms ongelukkig

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple Youtube

Liefdesverdriet. Ziekte. Dood. Gemiddeld eens in de twee jaar gebeurt er iets naars dat je leven opschudt. Die gebeurtenissen kun je zien als tegenslagen. Maar volgens Nele Jacobs, hoogleraar Levenslooppsychologie, kun je ze ook aangrijpen als kans om je leven tegen het licht te houden. Ben je gelukkig met wat je doet? Heb je nog dromen die je wilt verwezenlijken? En wat moet je doen om deze te bereiken? Angst en gemis zijn bij uitstek gelegenheden om te veranderen en te groeien. De hoogleraar weet simpele oefeningen die je daarbij kunnen helpen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je maar één herinnering aan dit leven mag meenemen naar het hiernamaals. Welke herinnering zou dat zijn? Of: wat moet er straks op jouw grafsteen staan? Het antwoord zegt veel over hoe je in het leven wil staan, en wat je nog wilt bereiken. Voor een betekenisvol leven bestaat geen algemeen recept. Wel een eigen pad, en een eigen koers.

Nele in gesprek met Nynke: 'Je moet als het ware iets durven te verliezen om dan terug iets te winnen'.

Foto van Nele en Nynke

Nele Jacobs is sinds 2016 hoogleraar Levenslooppsychologie aan faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Haar onderzoek is gericht op de ontwikkeling van mensen: wat maakt dat iemand tevreden of gelukkig is met de invulling van het leven?  En hoe kan positieve psychologie helpen om welzijn, groei en zelfrealisatie in verschillende levensfases te realiseren?

Na haar master Klinische Psychologie aan de Universiteit Gent werkte Jacobs als psycholoog op de Palliatieve Zorgafdeling van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Lucas in Gent. Rond 2000 ging ze voor promotieonderzoek naar de Universiteit van Maastricht. Tegelijk was ze ook werkzaam als psycholoog bij de toenmalige RIAGG, team stemmingsstoornissen. Naast haar OU-aanstelling is Jacobs nog steeds als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht, vakgroep Psychiatrie en Neuropsychologie van de faculteit Health, Medicine and Life Sciences.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.