Meer veerkracht? Follow de manager!
In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?
In zijn evolutietheorie hamerde Charles Darwin al op het belang van veerkracht. Survival of the fittest, weet je wel: wie zich soepel aanpast aan plotse verandering en tegenslag overleeft. Maar waarom buigt de een tegenslag gemakkelijker om naar iets positiefs dan een ander? En hoe zit dat op de werkvloer? Marjolein Caniëls, hoogleraar Organizational Learning, onderzoekt wat werknemers weerbaar en optimistisch maakt. Goed voorbeeld doet goed volgen, stelt zij. Een flexibele, krachtige manager werkt aanstekelijk. Maar vlak ook de combinatie organisatiecultuur en persoonlijk karakter niet uit. Een afrekensfeer zal een toch al onzekere twijfelaar verder uitputten. Terwijl een organisatie die predikt dat je van fouten leert de energie en vitaliteit juist verhoogt. Caniëls legt het allemaal uit aan de hand van fragmenten uit de speelfilm Karakter. Over een tirannieke vader die gelooft dat een keiharde opvoeding zijn zoon sterker maakt.
Marjolein in gesprek met Nynke: 'Je hebt fouten nodig om te kunnen leren en je moet iets proberen wil je weten of het werkt.'
Marjolein Caniëls is hoogleraar Organizational Learning aan de faculteit Managementwetenschappen van de Open Universiteit. Aan de Universiteit van Maastricht deed ze twee masters in Algemene Economie en Kwantitatieve Economie. In 1999 promoveerde ze op het onderzoek Regional growth differentials. The impact of locally bounded knowledge spillovers. Caniëls was een aantal jaar assistent professor aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2001 maakte ze de overstap naar de Open Universiteit. Voor het hoogleraarschap werkte ze als universitair docent Supply Chain Management, hoofd onderzoek van de faculteit Managementwetenschappen en universitair hoofddocent. In 2019 won ze de OU wetenschapsprijs voor uitzonderlijke onderzoekprestaties.
Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.