Podcast_DesireeJoosten_head_large.jpg

Toets je geheugen

In onze podcast Over Denken praat journalist Nynke de Jong in klinkklare taal met inspirerende wetenschappers over onderzoek dat ons allemaal raakt. En: wat drijft de mens achter de wetenschap eigenlijk?

Spotify Google Apple YouTube

Stampen, stampen, stampen. Om snel zoveel mogelijk stof te onthouden. En die na de toets weer binnen no time te vergeten. Simpelweg omdat je niet de tijd nam om de informatie echt goed in je op te nemen. In het hoger onderwijs laten studenten meestal in één toets aan het eind van een blok zien of ze alles hebben onthouden. Maar of dat de beste manier is om te leren? Desiree Joosten-ten Brinke is hoogleraar Leren voor Volwassenen. En zij denkt van niet. In Over Denken pleit zij voor meer toetsmomenten. Zodat de docent beter in de gaten krijgt of de stof écht begrepen is. En studenten kennis vaker moeten oprakelen, zodat deze beter beklijft. Je leert tenslotte om te onthouden. Niet om te vergeten. In deze podcast zit ook een geheugentest. Voor jou, als luisteraar. Doe je mee? Hoe scoort Desiree eigenlijk zelf?

Desiree in gesprek met Nynke: 'Zodra je wat hebt geleerd, begin je met vergeten'.

Foto van Desiree en Nynke

Desirée Joosten-ten Brinke is hoogleraar Leren van volwassenen en decaan van de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit. Joosten-ten Brinke studeerde Toegepaste Onderwijskunde aan de Universiteit Twente. Zij promoveerde aan de Open Universiteit op Erkennen van Verworven Competenties (EVC) en was universitair docent en -hoofddocent. Haar onderzoek is gericht op kwaliteit van toetsen en beoordelen, digitaal toetsen, EVC en formatief beoordelen. Verder is Joosten-ten Brinke lector bij Fontys lerarenopleiding. Redacteur van Toetsen in het hoger onderwijs en hoofdredacteur van Examens, tijdschrift voor de toetspraktijk. Ook is zij lid van de Expertgroep Toetsen Primair Onderwijs.

Nynke de Jong is journalist, schrijver en podcastmaker. Na een studie Nederlands aan de Universiteit Utrecht, en een master Nederlandse Literatuur, werd ze freelance journalist. Ze maakt onze serie Over Denken en ook andere podcasts waaronder Ik ken iemand die. Ze schreef voor onder meer Algemeen Dagblad, NRC en De Muur. Ze was tafeldame bij DWDD, eindigde als tweede in de Slimste mens en werkt mee aan het programma Beat the Champions. Ook publiceerde ze de boeken Vrouw en Fiets en Vrouw kijkt Sport. En oh ja: Nynke de Jong spreekt alle voice-overs en radiospots in voor de Open Universiteit.