Project: Beter leesonderwijs door eye tracking te combineren met AI
De bekende internationaal vergelijkende onderzoeken als PISA en PIRLS laten zien dat in veel Europese landen het leesbegrip van leerlingen daalt. Leerkrachten in al die landen staan voor de uitdaging om deze tendens om te buigen, en dat betekent dat ze beter ondersteund moeten worden bij het geven van leesonderwijs.
Eye tracking maakt leesbegrip en leesstrategieën zichtbaar
Eye tracking heeft zijn nut al bewezen voor het leesonderwijs. Door oogbewegingen te registreren wordt letterlijk zichtbaar wat er gebeurt als leerlingen lezen: waar kijken ze naar en waar niet, hoe lang bekijken ze bepaalde informatie, wanneer of waardoor worden ze afgeleid, etc. Dergelijk onderzoek heeft het ook mogelijk gemaakt om verschillen in niveaus van leesbegrip te onderscheiden en om verschillen in leesstrategieën zichtbaar te maken. Dat maakt het een waardevol hulpmiddel voor gepersonaliseerd onderwijs.
Met AI eye tracking data vertalen naar begrijpelijke en toepasbare inzichten
Maar eye tracking data zijn complex. Artificiële intelligentie kan daarbij helpen. Met AI moet het mogelijk zijn om deze complexe data te vertalen in voor leerkrachten begrijpelijke output. Dat wil zeggen dat eye tracking en AI samen in staat moeten zijn om leerkrachten te voorzien van bruikbare inzichten die hen helpen bij het kiezen van de meest effectieve strategie om het leesproces bij te sturen. Dat is de uitdaging die het EYE-TEACH project gaat oppakken.
Effectieve en vooral geaccepteerde tool
Alles staat en valt natuurlijk met de bereidheid van leerkrachten om dergelijke nieuwe technologieën te accepteren en in te zetten. Daarom worden al vroeg in het traject leerkrachten en onderwijsprofessionals betrokken bij de ontwikkeling van materialen en instrumenten. De onderzoekers willen met hun hulp de acceptatie en bereidheid van leerkrachten in kaart brengen en zicht krijgen op waar voor leerkrachten het gebruiksgemak en het nut zit, zodat het project die kan uitwerken en benadrukken.
Tools, trainingsmaterialen en richtlijnen
Het EYE-TEACH project integreert dus kunstmatige intelligentie (AI) en eye tracking in één analysetool met als doel Europese leerkrachten te helpen om het leesproces van hun leerlingen te beoordelen en te ondersteunen. Het project zal naast de analysetool een uitgebreid aanbod ontwikkelen van trainingsmaterialen en richtlijnen voor het gebruik en de implementatie van deze technologie in het onderwijs, inclusief baten- en risicoanalyses en overwegingen met betrekking tot privacy en ethiek.
Samenwerking
Het driejarige EYE-TEACH project wordt gesteund vanuit het Horizonprogramma van de Europese Unie en start op 1 januari 2025. De Open Universiteit werkt in dit project samen met University of Turku, University of Valencia, University of Antwerp, Across Limits, Consiglio Nazionale Delle Ricerche (CNR), German Research Centre for Artificial Intelligence (DFKI), Centrum Nauki Kopernik, Intralineas Educacion, Blickshift en L'explore. Vanuit de Open Universiteit maken Leen Catrysse, Halszka Jarodzka, Roland Klemke en Deniz Iren deel uit van het projectteam. Daarnaast wordt er nog geworven voor een postdoc-onderzoeker.